Två ministrar slutar efter IT-skandal | Sesam
  • Statsminister Stefan Löfven presenterar sin nya regering. Tomas Eneroth (S) blir ny infrastrukturminister. Heléne Fritzon (S) blir ny migrationsminister. Morgan Johansson (S) blir justitie- och inrikesminister.
Sesam

Två ministrar slutar efter IT-skandal

Två ministrar i regeringen har slutat efter IT-skandalen med Transportstyrelsen.

De slutar efter att alliansen har sagt att de vill att riksdagen ska rösta om det.

I juli avslöjades att Transportstyrelsen hade låtit IT-tekniker i andra länder ansvara för deras IT-system. Men Sverige hade inte säkerhets-kontrollerat IT-teknikerna. De fick alltså se hemlig information om Sverige utan att vara säkerhetskontrollerade.

Alliansen vill nu att regeringen ska ta ansvar för skandalen. De har sagt att tre ministrar i regeringen måste sluta. De är infrastruktur-minister Anna Johansson, inrikes-minister Anders Ygeman och försvars-minister Peter Hultqvist. Alliansen är kritisk mot att Anders Ygeman och Peter Hultqvist visste om skandalen redan våren 2016, men utan att säga något till Anna Johansson. Anna Johansson var ansvarig minister för Transportstyrelsen. Alliansen ville därför att riksdagen skulle rösta om ifall ministrarna ska sluta. Det kallas för misstroende-förklaring.

Statsminister Stefan Löfven svarade då att Anna Johansson och Anders Ygeman får sluta i regeringen. Men att Peter Hultqvist får vara kvar. Alliansen tycker inte att det räcker. Partilederna säger att de vill att riksdagen ska rösta om Peter Hultqvist ska sluta. Det blir i så fall efter sommaren.

Ordlista

Alliansen = de politiska partierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna

försvarsminist/er -ern -rar = minister som har ansvar för frågor om Sveriges militär

infrastrukturminist/er -ern -rar = minister med ansvar för frågor om transport-politik

inrikesminist/er -ern -rar = minister som har ansvar för frågor om bland annat polisen, säkerhet och gränskontroller

skandal -en -er = en händelse som gör att många människor blir arga och upprörda

Transportstyrelsen = myndighet som har ansvar för Sveriges transportsystem

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam