Vad måste han betala för barnen? | Sesam

Fråga oss


Underhållsbidrag

  • Det är föräldrarna som ska bestämma tillsammans hur stort underhållet ska vara. Om barnen bara bor hos den ena föräldern ska den andra betala.
Sesam

Vad måste han betala för barnen?

Jag och min man har separerat. Vi ska skiljas. Han har flyttat ut och jag bor kvar i vår lägenhet med våra tre barn. Vi kan inte prata med varandra. Framför allt kan vi inte prata om pengar. Hur ska jag klara mig med bara en inkomst? Vad måste han betala för barnen?

Svar: Det är vanligt att föräldrar inte kan prata med varandra under en skilsmässa. Det är speciellt svårt att prata om pengar. Ofta beror det på att man är arg och ledsen. För många kommer det också som en chock hur svårt det är att leva på en inkomst.

Men era gemensamma barn är ni båda ansvariga för. Ni ska båda vara med och betala för det som era barn kostar.

Om barnen bara ska bo hos dig ska deras pappa betala underhålls-bidrag. Hur stort bidraget ska vara beror på din och hans ekonomi. Alltså hur mycket pengar du och han tjänar eller får i bidrag. Det är ni själva som ska komma överens om hur stort bidraget ska vara. På Försäkringskassans hemsida finns det enkla formulär där ni kan fylla i vad ni har för inkomster och utgifter. Ni får sedan ett förslag på hur mycket han ska betala.

Om ni inte kan komma överens om ekonomin eller andra frågor kring barnen kan er kommun hjälpa till. De har personer som kan vara med när ni ska prata med varandra.

Vägrar din man att betala pengar till dig för barnen kan Försäkringskassan betala ut pengar. Det heter underhållsstöd. Då blir din man skyldig att betala tillbaka till Försäkringskassan. Om han har en mycket låg inkomst betalar han mindre. Men du får alltid samma stöd.

Mer information hittar du på www.försäkringskassan.se

Ordlista

bidrag -et här: pengar som någon betalar till någon eller något

formulär -et = ett papper eller digitalt dokument där man kan skriva namn och andra uppgifter

stöd -et här: hjälp

underhåll -et - här pengar från till exempel pappan till mamman om hon bor ensam med barnen

överens här: som tycker likadant

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam