Ryssland och Kina övar tillsammans | Sesam
  • Den ryska kryssaren Pjotr Velikij som passerade Stora Bältbron i fredags på väg till en militär-paraden i Sankt Petersburg.
Sesam

Ryssland och Kina övar tillsammans

Militära fartyg från båda länderna har passerat de smalare sunden i Danmark och Sverige.

Kina och Ryssland har tidigare övat tillsammans men aldrig i Östersjön. Deras militära samarbete har blivit större de senaste fem åren.

Stefan Lundqvist är specialist vid Försvarshögskolan. Han säger till Dagens Nyheter att de två stormakterna kommer att öva skjutning från fartyg, luft-försvar, att borda och inspektera fartyg, bland annat.

– Det är en ganska grundläggande övning. Jag skulle säga att den främst ska leda till att de kan visa upp sig tillsammans i framtiden, säger han.

Enligt amerikanska CNN är Kina med i övningen med tre fartyg. Övningen ska vara i en vecka och leds från den ryska enklaven Kaliningrad som ligger mellan Polen och Litauen. Både Polen och Litauen är med i NATO.

Just nu är det spänt mellan Nato och Ryssland. Att då Ryssland har en övning med Kina i Östersjön gör att det blir mer spänt.

Kina har sagt att övningen inte är riktad mot någon tredje part, skriver CNN.

Stefan Lundqvist tror inte att finns någon anledning för Sverige att känna oro.

Samtidigt tycker han att det sticker ut att övningen sker just nu. Det är nämligen veckan innan Ryssland firar Flottdagen. Då samlar Ryssland stora delar av sin flotta för en parad utanför Sankt Petersburg.

Ordlista

borda -r -t -de = stanna vid ett annat fartyg och till exempel gå ombord på det

grundläggande = det första man lär sig som är mycket viktigt att kunna

sticker ut här: vara annorlunda och märkas tydligt

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam