”Inte allt går lätt – men man måste kämpa” | Sesam
  • – Ge aldrig upp, och försök att se livet från den ljusa sidan. Jag har själv haft det tufft och varit ensam i ett nytt land. Men jag har alltid kämpat på, säger Mona Davani.
Sesam

”Inte allt går lätt – men man måste kämpa”

För Mona Davani var resan in i det svenska samhället en berg- och dalbana. Hon har kämpat mycket.

Mona Davani kom till Sverige 1989, tio år efter revolutionen i Iran. Hon var 25 år och kom till Sverige med sin nio månaders son. Några månader senare kom också hennes dåvarande man hit. Då hade Mona redan fått uppehållstillstånd. Än i dag minns hon en stark händelse från den tiden. 

– Jag hade blivit intervjuad om mitt liv i flera timmar för att kunna få uppehållstillstånd. Efter intervjun kramade polisen mig och sa: ”du ska vara lugn”. För mig betydde den kramen trygghet, och den har varit med mig under alla år.

Mona säger att hon fick mycket hjälp från samhället när hon kom till Sverige. Hon och hennes familj flyttade sedan till staden Hofors.

Hon började studera på sfi, men tyckte inte att några timmars studier varje dag räckte för att lära sig svenska. Mona skaffade sig därför en praktikplats på en simhall. Där lärde hon nyanlända kvinnor och barn att simma. Hon fick också några svenska vänner och bekanta. 

– Vägen till det svenska samhället är språket. Mitt tips till nyanlända är att ta kontakt med svenskar. Var inte blyg! 

Efter åtta månader i Hofors flyttade Mona och familjen till Stockholm. De fick en student-lägenhet i förorten Rinkeby. Men där hittade Mona nästan inga svenska vänner. 

– Det var inte bra för utvecklingen av min svenska, säger hon. 

I dag har Mona nyligen börjat arbeta inom Stockholms läns landsting. Tidigare arbetade hon på ett IT-företag som projektledare och systemutvecklare i 17 år. Hon har många svenska vänner och talar bra svenska.

Men vägen dit var tuff. En berg- och dalbana, säger hon. 

Innan Mona kom till Sverige hade hon studerat på universitetet. Men hon hade ingen examen. Under de första åren här läste hon nya utbildningar samtidigt som hon hade olika jobb. Hon var bland annat mental-skötare, frisör och hud-terapeut. Hon hittade inte rätt förrän hon började studera till nätverks-tekniker och fick jobb på ett IT-företag. 

– Man ska inte ge upp. Inte allt går lätt, men man måste kämpa, säger Mona.

Hon har alltid velat visa sig själv och sina barn att det går att lyckas i Sverige. Att bygga ett bra liv och bli lycklig här. Och att man måste kämpa för att komma framåt i livet. 

Ett tips som hjälpte Mona mycket kom från en kollega på simhallen i Hofors. ”Det finns kanske 20 000 skrivna regler i Sverige. Men det finns 200 000 oskrivna regler. Lär dig dem”, sa kollegan.

Mona skrattar och säger att hon fortfarande håller på att lära sig. Men med tiden har hon lärt sig mycket. I början kunde hon bli ledsen om någon satte sig tio meter från henne i en tom buss. Hon undrade om personen inte ville sitta bredvid en invandrare. Tills hon lärde sig att man brukar göra så i Sverige.

– Ta inte allt personligt. Oftast är det inte personligt, säger hon. 1

Ordlista

dåvarande man här: den man hon var gift med förut, men nu är skild från

hudterapeut -en -er = person som är utbildad i olika behandlingar för ansiktet och kroppen

mentalskötare -n - = skötare inom psykiatrisk vård

oskrivna regler = ”regler” för hur människor ska uppföra sig mot varandra (regler som man inte har skrivit ner någonstans, men som alla som bor i ett samhälle vet om)

systemutvecklare -n - = person som arbetar med att skapa och utveckla IT-system och datorsystem

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam