Ökat militärt våld och brist på mat | Sesam
  • Män stjäl kött från en butik i staden Turmero i norra Venezuela. Flera butiker blev plundrade förra veckan under upplopp i när folk demonstrerade.
  • Venezuelas president Nicolás Maduro.
Sesam

Ökat militärt våld och brist på mat

Om det finns mat att köpa är den ofta för dyr. Många fattiga måste därför leta efter mat i containrar där restauranger slänger sina sopor.

Det är brist på många varor i landet. Bland annat läkemedel, blöjor och toalett-papper. Men kanske är det allvarligaste att det är brist på mat. Enligt Dagens Nyheter har människor inte tillräckligt att äta så de har gått ner mycket i vikt. Genomsnitts-vikten i landet har minskat med nio kilo på ett år.

För att fattiga ska ha råd att äta delar regeringen ut subventionerade matpaket. Men militären säljer dem på svarta marknaden istället.

– Det går inte att få tag på subventionerad mat längre. Militärerna har tagit kontroll över hela distributionen, säger Jonathan Rodriguez till Dagens Nyheter.

Trots att Venezuela har mycket stora oljefyndigheter och borde vara ett rikt land går alltså människor hungriga. Regeringen har tagit över stora delar av produktionen av mat. Den har också köpt upp flera mataffärer för att maten skulle bli billigare för folket.

Men det gjorde att privata producenter slogs ut och inte längre producerar och säljer livsmedel.

Landet har varit dåligt skött i 17 år under den socialistiska presidenten Nicolás Maduro och hans regering. 2015 vann oppositionen valet och fick nästan två tredje-delars majoritet i parlamentet. Men i Venezuela bestämmer presidenten vilka som är ministrar, så regeringen satt kvar.

I mars bestämde presidenten att parlamentet inte skulle ha lika stor makt längre. Parlamentets makt skulle läggas över på domstolarna. Det skulle ge presidentens mer makt. Det ville inte folket. Stora demonstrationer och protester har därför blivit vanligt i huvudstaden Caracas.

Presidenten och militären har svarat med hårda mot-attacker på demonstranterna. Under de senaste tio veckornas protester har säkerhetstjänsten fängslat över 3 200 personer. Det avslöjar Foro Penal som är en grupp som arbetar med att ge juridisk hjälp till utsatta personer. 1

Ordlista

blöj/a -an -or = byxa med fyllning som tar upp kiss och bajs

brist -en -er = det finns för lite av något

contain/er -ern -rar = stor låda av metall

genomsnitt här: medelvikt

läkemed/el -let = varor som sjuka eller skadade personer behöver för att blir friska eller inte dö

subventionera -r -de -t = någon, ofta staten, betalar delar av en vara eller tjänst så den blir billigare

säkerhetstjänst -en -er = organisation som har som uppgift att samla in information för att skydda ett lands inre säkerhet

utsatt -e -a här: personer som militären har fängslat

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam