Kvinna, välkommen till Sverige! | Sesam

Krönika


Beston Kalefa
  • Beston Kalefa
Sesam

Kvinna, välkommen till Sverige!

Gjorde du förut det mesta av arbetet i hemmet? Då kommer du nu att arbeta mindre. Kanske.

Är du flykting, invandrare eller immigrant och dessutom kvinna så har du kommit till rätt land.

Oavsett anledning så är du välkommen. Kvinnor har det bra här.

Det kändes kanske inte så när du kom till landet. Men jag lovar att jämställdhet är viktigt här. Du förstår, vi är nämligen ett av världens mest jämställda länder. Det är i alla fall vad de flesta här vill tro. Men det är inte riktigt så bra.

Gjorde du förut det mesta av arbetet i hemmet? Då kommer du nu att arbeta mindre. Kanske. Vi har moderna diskmaskiner, tvättmaskiner, robotar och andra hjälpredor i hemmet. Kvinnorna i detta land har minskat sin arbets-tid i hemmet en hel timma sedan 1990-talet. Männen hjälpte till. De ökade sin del med 8 minuter under samma tid. Så nu arbetar kvinnor i genomsnitt 3, 5 timmar i hemmet. Männen arbetar 2, 5 timmar.

Fick du inte jobba förut? Eller hade du mindre lön än männen? Nu kommer du att tjäna lika mycket. Nästan i alla fall. Kvinnor tjänar i genomsnitt 86 procent av mäns lön. Siffran har ökat lite sedan mitten av 90-talet. Så du ser – vi är på väg.

Var du förut alltid hemma med barnen? Nu kommer allt att bli annorlunda! Du förstår, i Sverige så tar båda föräldrarna ansvar för att vara hemma med barnet. Detta gör de genom att kvinnan tar tre fjärdedelar av föräldra-ansvaret och mannen en fjärdedel.

Vi började med föräldrapenning 1974. Så det har bara tagit 30 år att nå dessa siffror. Sakta men säkert. Sedan 2011 har vi bara blivit en procent bättre. Oroa dig inte – vi tar bara en paus, på obestämd tid.

Jag skulle kunna berätta om fler områden där vi är typ, kanske, nästan jämställda. Till exempel pension, politik, styrelseuppdrag, vabb (vård av sjukt barn). Du skulle bli helt lyrisk om jag berättade om hur mycket bättre vi är än alla andra länder, utom Island, Finland och Norge.

Jämför oss med länder som Saudiarabien, Jemen, Guinea, Jordanien, Elfenbenskusten och många andra riktigt dåliga länder. Då är vi som änglar. Det är lite så vi gör här, jämför oss med länder där kvinnor har det sämre. Det blir lättare att sova på natten då.

Sedan har vi mycket invandrare här. Det är de som drar ner statistiken. Innan de kom så var det jämställt i Sverige. Inga kvinnor blev slagna, antastade eller våldtagna. Lönen var lika då, innan de kom. Men om de goda människorna (vi har många goda) är tysta så löser vi snart det problemet också. Ge det lite tid bara.

Har du tur och får stanna kvar så kommer du se att det blir riktigt trevligt och jämställt här.

Ett sista tips bara: var försiktig när du går ensam om nätterna. För kvinnor är det inte 100 procent säkert.

Det har varit så lääääänge. Men vi fixar det snart.

Fakta: 

Lättläst nivå 1.

Ordlista

antasta/d -t -de hon blir antastad = någon tar på henne eller säger otrevliga saker till henne

föräldrapenning -en = pengar som man får för att vara hemma och ta hand om små barn

hjälpred/a -an -or = någon som hjälper till

jämställ/d -t -da de är jämställda = kvinnor och män har samma rättigheter och delar på arbetet

lyrisk -t -a hon är helt lyrisk = hon tycker att det är helt fantastiskt

oavsett oavsett anledning = det spelar ingen roll vilken anledning du har

obestämd tid det gäller på obestämd tid = man vet inte hur länge det gäller

pension -en = pengar man får när man är gammal och inte kan arbeta längre

styrelseuppdrag -et - hon har ett styrelseuppdrag = hon sitter med i en styrelse

© 2019 Sesam