Midsommar blir festligt även utan alkohol | Sesam

Inledare


Maria Rinaldo
  • Dans runt midsommarstången.
    Dans runt midsommarstången i Vallentuna.
Sesam

Midsommar blir festligt även utan alkohol

På fredag är det midsommar-afton. Det är den näst viktigaste helgen för många i Sverige. Julen ligger på första plats. Julen är viktigast att fira enligt traditionen. Men vilka traditioner man har eller hur man firar kan vara olika. Det viktiga är att fira jul tillsammans med familjen.

Midsommarfirandet är annorlunda. Midsommarafton firar man gärna med vänner också. Många tycker att det är trevligt att bjuda in nya vänner också.

Traditionerna kring hur firandet på midsommarafton ska gå till är också olika.

Min erfarenhet är att när det är barn med på festen blir festen mer traditionell. Då bygger man en midsommarstång och klär den med björkris och blommor. Helst ska alla tillsammans plocka björk-riset och blommorna i naturen.

När stången är lövad och fin, sjunger och dansar man tillsammans runt den.

Den mest kända sången heter <span class="bold">Små grodorna</span>. Den sjunger man samtidigt som man dansar i ring runt stången. Alla dansar genom att hoppa med böjda knän och ryggar, precis som grodor. Det är roligt. Dessutom får alla lite motion. Det är bra för alla äter mycket på midsommar.

Maten är viktig och alla har sina favoriter som de måste äta. Jag vill äta sill och potatis. Jag älskar sill och potatis men jag äter det bara på jul, påsk och midsommar.

Till midsommar föredrar jag matjes-sill med grädd-fil och gräs-lök till potatis. Men alla gillar inte den inlagda sillen. Det går lika bra att äta allt gott som man grillar. Det är nämligen också en tradition på midsommar.

Alkohol är också en tradition när midsommar ska firas. Men även här har alla olika traditioner. Jag dricker till exempel aldrig snaps, eller nubbe som en del kallar det. Snaps är stark sprit kryddat med olika örter och kryddor.

Tyvärr är det många som dricker för mycket alkohol under midsommar. Men långt ifrån alla gör det.

Fler och fler väljer att inte dricka alkohol. Därför köper många som ska ha fest goda drycker som inte innehåller alkohol.

Det är nästan alltid några som inte dricker på varje fest. Det kan bero på olika saker. Någon vill inte dricka av religiösa skäl. Någon är gravid. En annan har haft stora problem med alkohol tidigare och har lyckats bli fri från sitt beroende. En del gillar inte alkohol.

Det spelar ingen roll om man dricker eller inte dricker alkohol. Det är god mat, goda vänner och lite sång och dans som gör midsommarafton till en fest!

Ordlista

beroende av här: vara tvungen att ha något för att må bra

björkris -et - = en gren från en björk

fira -r -de -t = ha fest kring en speciell händelse eller högtid

inlagd här: sill som har varit i en vätska som ger den smak

löva -r -de -t = sätta löv och blommor på något så att det blir helt grönt

stång, stången, stänger här: en hög och rak pinne som man sätter fast i marken

© 2019 Sesam