Kan min man få uppehållstillstånd trots en fängelsedom? | Sesam

Fråga oss


Uppehållstillstånd

  • Att någon har suttit i fängelse i sitt hemland innebär inte att Migrationsverket måste säga nej till personens ansökan om uppehållstillstånd.
Sesam

Kan min man få uppehållstillstånd trots en fängelsedom?

Jag har träffat en kille på en dejting-site för fångar i USA. Jag har varit där och besökt honom i fängelset. Efter två år bestämde vi oss för att gifta oss. Han blev dömd till fängelse trots att han är oskyldig. Han har kämpat hårt för att bevisa att han är oskyldig. Hans advokat fixade allt och han ska släppas fri i år. Kommer Migrationsverket att säga nej till hans ansökan om uppehållstillstånd på grund av att han har suttit i fängelse? Finns det några liknande fall?

Svar: Migrationsverket kan avslå en ansökan om uppehållstillstånd grundat på anknytning om den sökande är ett hot mot allmän ordning och säkerhet. Men att någon har blivit dömd till fängelse innebär inte att Migrationsverket ska säga nej till personens ansökan om uppehållstillstånd. Migrationsverket måste titta på hur länge sedan personen gjorde brottet och hur allvarligt det var.

Man tittar också på hur stark anknytning personen har till Sverige. Det är skillnad på om det är ett nytt förhållande eller en person som vill bo med familj och barn som finns i Sverige.

Migrationsverket brukar kontrollera de som söker uppehållstillstånd i misstanke-registret och belastnings-registret. Men det är alltså svenska register och det handlar om svenska domar. Migrationsverket frågar inte efter brotts-register från den sökandes hemland.

När den sökande blir intervjuad i hemlandet frågar personalen inte heller om den sökande har gjort något brott. Men om de ändå får veta att den sökande har suttit i fängelse tar Migrationsverket med det i undersökningen. Då tar man med det på samma sätt som om den sökande hade blivit dömd i Sverige.

Jag kan tyvärr inte svara på om det finns några liknande fall. Men jag hoppas att det hjälper dig att få information om hur Migrationsverket arbetar med de här frågorna.

 

Ordlista

anknytning -en uppehållstillstånd grundat på anknytning = ett uppehållstillstånd som någon får för att hen t ex är gift med en person från Sverige

allmän ordning och säkerhet = ett begrepp i den svenska lagen. Det handlar bland annat om den säkerhet som ska finnas på allmänna platser i landet

av/slå -slår -slog -avslagit = säga nej till något

belastningsregist/er -ret -er = ett register över personer som har blivit dömda för brott i Sverige

dejtingsite -n -r = en sida på internet där man kan få kontakt med andra som söker personer att dejta

misstankeregist/er -ret -er = ett register över personer som har varit misstänkta för brott i Sverige

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam