Nästan 80 döda i branden i London | Sesam
  • Människor i London demonstrerar efter branden i höghuset. Många blev arga efter en rapport som kom i fredags. Där stod det att det material man använde under renoveringen kan ha bidragit till branden.
  • Huset Grenfell Tower två dagar efter branden.
Sesam

Nästan 80 döda i branden i London

79 personer kan ha dött i branden i höghuset Grenfell Tower i London. Men siffran kan fortfarande ändras och det kommer att ta flera veckor att identifiera de döda.

Det var vid klockan ett natten till onsdagen i förra veckan som den stora branden började. Branden spred sig snabbt från andra våningen och uppåt i huset. Huset var 24 våningar högt och innehöll cirka 120 lägenheter. Branden spred sig enormt snabbt och på ett sätt som var ovanligt. Den spred sig utmed fasaden och snart brann hela huset. Man kunde se röken på flera kilometers håll.

Folk som var utanför huset har berättat att de såg fruktansvärda saker. De såg människor som stod i fönstren och blinkade med ljuset från en lampa eller med en ficklampa. De ville att brand-männen skulle se att de fortfarande levde och ville ha hjälp. Flera av dem var barn. Men brandmännen hade ingen chans att rädda alla. En del som var fast i huset ringde till sina familjer och tog farväl, eftersom de visste att de skulle dö. Som mest arbetade 40 brand-bilar och 200 brandmän med att försöka släcka branden. I dag tror man att cirka 79 personer dog i branden.

– Jag har varit brandman i 29 år. Aldrig har jag sett en så här stor brand förut, sa brand-chefen Dany Cotton, enligt Sky news.

I dag vet man ännu inte exakt hur branden började. Det finns uppgifter om att det började brinna på grund av ett el-fel eller en frys som exploderade. Men utredningen är inte klar. Det man vet är att huset nyligen hade blivit renoverat. Man hade bland annat bytt husets fasad-klädsel och värme-system. Experter säger att något med husets konstruktion måste vara fel, annars skulle inte branden kunna spridas så fort.

En grupp personer som bodde i höghuset hade varnat för den dåliga säkerheten i flera år. De hade bland annat varit oroliga på grund av flera el-bränder och många ström-avbrott. De hade skrivit att det var en fara för alla som bodde i huset.

Ordlista

elfel -et - = fel med elektriciteten

fasad -en -er = framsida/yttersida på en byggnad

farväl ta farväl = säga hejdå till någon som man kanske aldrig träffar igen

identifiera -r -de -t = kunna säga vem någon är

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam