Botswana kritiserar Jas Gripen-affären | Sesam
  • Botswanas president Ian Khama och Sveriges statsminister Stefan Löfven på ett möte med journalister i måndags.
  • Ett Jas Gripen-plan.
Sesam

Botswana kritiserar Jas Gripen-affären

Botswanas president Ian Khama vill köpa de svenska stridsflygplanen Jas Gripen. Det har fått mycket kritik i Botswana, där man menar att pengarna behövs till sjukvård och skolor.

I måndags kom Botswanas president Ian Khama till Stockholm. Han ska vara på besök här i tre dagar. Han hade bland annat en press-träff tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Men besöket har fått mycket kritik i Botswana eftersom Khama funderar på att köpa strids-flygplan från Sverige. Det handlar om åtta Jas Gripen-plan för runt 15 miljarder kronor.

Ian Khamas politiska motståndare är mycket kritiska till en affär. De menar att pengarna behövs i Botswana istället. Till sjukvården, skolorna och till att skapa jobb. Botswana har en bättre ekonomi än många andra länder i Afrika, bland annat på grund försäljning av diamanter. Men fortfarande är ungefär tjugo procent av människorna i landet fattiga. De politiska motståndarna är också mycket kritiska till att Sverige kan tänka sig att sälja planen till Botswana.

– Om Sverige säljer planen till Botswana blir ni en del av ett brott. Då tar ni pengar som behövs för att göra utbildningen och hälsan i Botswana bättre, säger Duma Boko till Dagens Nyheter. Han är en av Ian Khamas politiska motståndare.

Många är också kritiska mot att Ian Khama vill köpa flygplanen trots att det är ganska lugnt i området. Det finns till exempel inte något hot från något annat land. Om två år är det val i Botswana. Politiker från andra partier har redan lovat att riva upp ett avtal om flygplanen ifall de får makten i landet.

Under besöket i Sverige ska president Khama besöka Saabs fabrik i Linköping. Khama sa i måndags att Botswana just nu funderar på Sveriges erbjudande, men även jämför med stridsflygplan från andra länder.

Ordlista

politiska motståndare = t ex politiker från andra partier och med en annan politik

pressträff -en - ar= möte där många journalister ställer frågor till exempelvis en politiker

stridsflygplan -et - = flygplan som man använder i krig

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam