• Dorota Debowska-Nilsson.
Sesam

”Jag valde inte Sverige. Jag valde mannen”

Det var kärleken som tog Dorota Debowska-Nilsson till Sverige. Innan hon träffade sin man på en konferens i Italien hade hon aldrig varit i Skandinavien. Men nu har hon bott här i sexton år och utbildat sig till lärare.

Dorota Debowska-Nilsson är doktor i fysik. Våren 1999 var hon på en konferens i Toscana i Italien. Per-Olof Nilsson föreläste där. Efteråt började de att prata med varandra. När konferensen var slut åkte Dorota hem till Polen. Per-Olof åkte hem till Sverige. De fortsatte att hålla kontakt via mejl.

Några månader senare var det dags för en ny konferens. Dorota kom till Sverige för första gången. Konferensen var slut på midsommarafton. Då firade Dorota och Per-Olof sin första midsommar tillsammans.

– Det var kallt, men roligt. Det var då det började klicka lite mellan Per-Olof och mig, säger Dorota och ler.

I slutet av året bjöd Per-Olof hem Dorota. De skulle fira nyår tillsammans med hans vänner. Sedan dess är de ett par.

– Jag tycker att jag var modig. Det kändes väldigt spännande, men också lite osäkert.

Sommaren 2000 gifte de sig. De funderade mycket på var de skulle bo. Till slut valde de Sverige. Medan Dorota väntade på permanent uppehållstillstånd åkte de till USA för att forska i ett år. 2001 flyttade de till en villa i Mölnlycke. Där bor de kvar med sin katt Sissi.

Språket har varit det svåraste för Dorota i det nya landet. Fortfarande hör hon inte skillnad på vissa vokaler. Hon berättar om en gång när hon köpte en present och de slog in den fint i butiken.

– Jag sa att det var fina häst-färger. Men jag menade förstås höst-färger, säger Dorota och skrattar.

Hon förklarar att hon numera lärt sig hur hon ska göra med munnen för att det ska låta rätt. Fast hon hör det inte själv.

Det tog ungefär ett år innan hon kunde prata svenska så att hon klarade sig. Hon talar även italienska och engelska flytande. Och polska, förstås.

Hon började som gäst-forskare i Sverige. Forskar-jobb brukar bara vara i tre år i taget. Hon ville hellre ha ett fast jobb. Hon hade redan en hög utbildning inom matematik och fysik. Därför behövde hon bara studera i ett år för att bli lärare. Sedan dess har hon arbetat som lärare på gymnasiet och med vuxen-utbildning.

Dorota tycker att det allra bästa med Sverige är människorna och den vackra naturen. Vintern tycker hon inte om. Den är för lång och mörk. Men somrarna är fina. Då brukar hon gå promenader och bada i sjön. Hon brukar också åka till Polen en eller två veckor varje sommar. Då hälsar hon på släkt och vänner.

När hon var barn tyckte hon inte om fisk. Nu äter hon det mesta som kommer från havet.

– Jag älskar räkor och kan inte tänka mig en jul utan Janssons frestelse. Jag trivs väldigt bra i Sverige, men jag valde egentligen inte landet. Jag valde mannen i mitt liv. Jag valde kärleken.

Fakta: 

Namn: Dorota Debowska-Nilsson

Ålder: 54

Yrke: Gymnasielärare i matematik och fysik

Bor: Mölnlycke

Familj: Maken Per-Olof, katten Sissi och Per-Olofs barn och barnbarn

Intressen: Resor, promenader, simning, läsa böcker, träffa vänner och okända människor

Kommer från: Krakow i Polen

Ordlista

fast jobb = ett jobb som man får ha hela tiden

föreläs/a -er -te -t = stå framför en grupp människor och berätta om något

gästforskare -n - = en person som arbetar tillfälligt som forskare på ett universitet

Janssons frestelse = svensk julmat i ugn med potatis, lök, ansjovis och grädde

klicka -r -de -t det klickar mellan dem = de blir glada av att vara tillsammans, det känns bra i kroppen

konferens -en -er = en eller flera dagar när man har möten om ett visst ämne

vokal -en -er = bokstäverna a, o, u, å, e, i, y, ä och ö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu