Kan jag hyra lägenhet trots betalningsanmärkning? | Sesam

Fråga oss


Bostad

Sesam

Kan jag hyra lägenhet trots betalningsanmärkning?

Jag läste en artikel i Sesam om hyresvärdar som hyr ut lägenheter till personer med betalnings-anmärkningar. Finns det också i Stockholm? Finns det hyresvärdar där eller köer som man kan ställa sig i som tar emot hyresgäster trots att de har betalningsanmärkningar? Jag undrar också om det finns någon tjänst i Stockholm där man kan få rådgivning om man har problem med skulder och ekonomin. 

Svar: Ett tips är Bostadsförmedlingen, som Stockholms stad äger. Man kan få lägenhet hos dem även om man har en betalningsanmärkning. De gör först en prövning av om personen kan bli godkänd som hyresgäst trots att hen har betalningsanmärkningar. De tittar bland annat på hur många betalningsanmärkningar personen har och hur gamla de är. Men man får inte ha skulder eller anmärkningar som har att göra med ett tidigare boende. Samma regler gäller också för Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska bostäder, Micasa fastigheter och Stadsholmen.

Det finns många olika hyresvärdar med egna bostads-köer i Stockholm, både kommunala och privata. En del säger ja till hyresgäster med betalningsanmärkningar. Många gör inte det. Det allra viktigaste är att man inte har haft någon hyres-skuld förut. På hemsidan www.bostaden.stockholm hittar du en bra lista över hyresvärdar i Stockholm. Där hittar du också flera stora hyresvärdar som hyr ut lägenheter i andra hand. Ett tips är att kontakta olika hyresvärdar och fråga om de accepterar hyresgäster med betalningsanmärkningar. En del skriver också om de gör det på sina hemsidor. Du kan även presentera dig och förklara din situation, till exempel varför du har en betalningsanmärkning. För en hyresvärd är det viktigt att du verkar vara en person som man kan lita på.

Om du vill ha råd om ekonomin kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare. De finns på olika platser i Stockholm och det är gratis att träffa dem. De hjälper till exempel personer som har skulder och dålig ekonomi att se hur ekonomin kan bli bättre. Oftast ska man gå till en budget- och skuldrådgivare i kommunen där man bor. Du kan hitta rådgivare i din kommun på kommunens hemsida. Du kan även ringa till kommunen och fråga efter en rådgivare.

Lycka till!

Ordlista

andra hand hyra en lägenhet i andra hand = hyra en lägenhet av en hyresgäst som inte bor i sin lägenhet en tid

betalningsanmärkning -en -ar = en anmärkning i ett register hos ett kreditupplysningsföretag som visar att en person inte har betalat sina räkningar eller skulder i tid

bostadskö -n -er = en kö som man står i för att få hyra en lägenhet

hyresskuld -en -er = en skuld som man har för att man inte har betalat hyran

hyresvärd -en -ar = t ex ett företag eller en person som hyr ut lägenheter

kommunal -t -a hyresvärd = bostadsföretag som en kommun äger och som hyr ut lägenheter

privat -a hyresvärd här: privat företag som äger och hyr ut lägenheter

skuld -en -er här: pengar som man har lånat och måste betala tillbaka

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam