Sverige är på väg mot fotbolls-VM | Sesam
  • De svenska spelarna firar.
Sesam

Sverige är på väg mot fotbolls-VM

Sverige vann matchen mot Frankrike med 2–1 i VM-kvalet. Det är ett fotbollsmirakel, sa Radiosportens expert Richard Henriksson efter matchen.

Sverige vann över Frankrike med 2–1 efter att Ola Toivonen gjorde mål. Innan dess stod det 1–1 och matchen var egentligen slut, men hade blivit förlängd. De franska spelarna försökte vinna matchen medan de svenska spelarna såg trötta ut. Men den svenska målvakten Robin Olsen lyckades rädda varje gång. Det var efter ett franskt anfall som de svenska spelarna hade sparkat bort bollen som landat vid den franska målvakten Hugo Lloris. Lloris började springa uppåt planen med bollen. Men han blev stressad av den svenska spelaren Sebastian Larsson. Därför sparkade han tillbaka bollen till mitten av planen.

Där stod den svenska spelaren Ola Toivonen. Han fick tag i bollen och sköt högt över Lloris huvud och rakt in i det tomma, franska målet.

– Jag var så trött så jag vet inte vad jag tänkte. Jag tänkte bara: skjut den på mål. Fantastiskt att den gick in i mål, sa Toivonen till Radiosporten.

Sverige fick tre poäng i VM-kvalet eftersom de vann den matchen. Det betyder att de nu leder i sin grupp före Frankrike, Holland, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg. Sverige har med andra ord en bra chans att gå vidare och få spela i fotbolls-VM i Ryssland nästa år.

– Det är ett fotbolls-mirakel! Vad är det som händer? sa Radiosportens expert Richard Henriksson när matchen sändes.

– Vem trodde det här innan? Vi har en otrolig glädje i gruppen och kämpar enormt, sa Sveriges lagkapten Andreas Granqvist till Radiosporten efter matchen.

Toivonens mål var inte det enda målet som var speciellt i matchen. I den första halvleken gjorde Frankrikes spelare Olivier Giroud ett riktigt snyggt mål. Han lyckades sparka till bollen precis efter att den hade studsat mot marken. Skottet gick rakt in i det svenska målets hörn.

– Det är ett av de snyggaste målen jag har sett på den här arenan. Herregud, vad snyggt! sa Henriksson.

Några minuter senare kvitterade Sverige. Ludwig Augustinsson passade bollen till Jimmy Durmaz som gjorde ännu ett snyggt mål. Både experterna och spelarna var överens om att det här blir en match som man kommer att komma ihåg länge.

Ordlista

anfall -et - här: när någon försöker göra mål

enorm -t -a = väldigt stort eller väldigt mycket

halvlek -en -ar = en del av en fotbollsmatch

kvittera -r -de -t = här: göra mål så att båda lagen har lika många mål

mirak/el -let -el = något fantastiskt och oväntat

rädda -r -de -t här: hindra någon från att göra mål

VM-kval -et - = en tävling där de lag som får flest poäng går vidare till VM

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam