• Linnéa Claeson har fått Svenska FN-förbundets pris.
Sesam

Linnéa Claeson får pris för MR-arbete

Handbolls-spelaren Linnéa Claeson har berättat mycket om hur hon har blivit trakasserad av män på internet. Nu får hon ett pris för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Linnéa Claeson är en känd handbollsspelare och har tidigare spelat i det värmländska laget Hellton. Hon är också känd för sitt arbete för flickors och kvinnors rättigheter.

Hon har bland annat ett konto på Instagram som heter Assholes online.

Där skriver hon om hur män har trakasserat henne via internet. Till exempel genom att skicka texter och bilder med ett sexuellt innehåll.

Hon har gjort så att fler har börjat prata om att det är ett stort problem för många tjejer i dag. Hennes arbete har blivit känt i hela Sverige.

Nu har hon fått Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2017.

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är väldigt viktiga för Svenska FN-förbundet. Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete med att kämpa för de rättigheterna. Hon har också gjort så att fler förstår hur unga tjejer blir drabbade av hat på internet, säger Aleksander Gabelic.

Han är ordförande för Svenska FN-förbundet.

Fakta: 

FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Svenska FN-förbundet har delat ut priset sedan år 2014. Tidigare har Sara Mohammad, Annika Jyrwall Åkerberg och Soran Ismail fått priset.

Ordlista

MR-arbete = kort för ”arbete med mänskliga rättigheter”

Svenska FN-förbundet = en organisation som arbetar för ett bättre och starkare FN i världen

trakassera/d -t -de hon blir trakasserad = hon blir dåligt behandlad, t ex genom att någon retar eller mobbar henne

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu