Stora protester i Ryssland | Sesam
Sesam

Stora protester i Ryssland

I måndags var det stora demonstrationer mot korruption i minst 30 städer i Ryssland. Många av demonstranterna var ungdomar som var kritiska mot president Putin.

Det var den kända oppositions-ledaren Aleksej Navalnyj som hade organiserat demonstrationerna. Han blev gripen när han var på väg till demonstrationen i Moskva. Men trots att han blev gripen hölls demonstrationerna ändå. Minst 5000 personer demonstrerade enbart i Moskva. Flera hundra av dem blev gripna av polisen. Totalt i alla städer kan runt tusen personer ha blivit gripna.

Det var många unga människor som demonstrerade. En hel del var tonåringar. Många av dem skrek: ”Putin, tjuv!” och ”Ryssland kommer att bli fritt”, rapporterar BBC. Många ropade att de ville ha ett Ryssland utan president Putin. Ibland blev stämningen under demonstrationerna förvirrad. Det var Rysslands nationaldag i måndags. Demonstranterna blandades med folk som var ute och firade nationaldagen.

Demonstrationerna i måndags var de största demonstrationerna i Rysssland sedan den 26 mars i år. Också då hade Aleksej Navalnyj organiserat demonstrationer mot korruption. Då demonstrerade över 100 000 personer över hela Ryssland.

Ordlista

demonstrant -en -er = person som demonstrerar, protesterar mot något

korruption -en = när en person med makt t ex tar emot pengar för att fatta ett visst beslut

oppositionsledare -n - = person som är en ledare i protester mot de som har makten i ett land

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam