”Helst av allt vill jag bli en duktig löpare” | Sesam
  • Sveriges Meraf Bahta kommer också från Eritrea. Hon tävlar för Sverige i internationella tävlingar.
  • Heshlu Andemariam drömmer om en framtid som löpare. Han är redan en av de bästa löparna i den del av Sverige där han bor.
  • Heshlu och löparkompisen Saare åker ofta de fem milen från Kopparberg till den större staden Örebro för att kunna träna med idrottsklubben.
Sesam

”Helst av allt vill jag bli en duktig löpare”

Han är redan en av ortens bästa löpare och har mycket gemensamt med Sveriges största löparstjärna.

Heshlu är 20 år och har varit i Sverige i tre år. Han bor i Kopparberg som är ett litet samhälle i Örebro län. Heshlu går i skolan och vill utbilda sig. Han vill utbilda sig till bilmekaniker.

– Men helst av allt vill jag bli en duktig löpare, säger Heshlu.

Det var i skolan och genom kamraterna Heshlu upptäckte att han var duktig på att springa. Heshlu provade fotboll och andra idrotter men att det var löpning som var roligast.

Det var också löpning han lyckades bäst med. Han är redan en av de bästa löparna i den del av Sverige där de bor.

Heshlu kommer från Eritrea. Han flydde från Eritrea för att få ett bättre liv.

– I Eritrea är det bara militärer som kan få utbildning och jobb, säger han.

Vägen till Sverige har varit lång. Först från Eritrea till Etiopien. Sedan genom Sudan och Libyen. Han åkte båt över Medelhavet till Italien. Efter resor genom Tyskland och Danmark kom han till Sverige och blev placerad i Kopparberg av Migrationsverket.

När Heshlu upptäckte att det var löpning han ville syssla med fick han kontakt med löparklubben IF Start i Örebro. Nu åker han och kompisen Saare ofta de fem milen från Kopparberg till den större staden Örebro för att kunna träna med idrottsklubben.

– Vi får kompisar och klubben hjälper oss med kläder och skor, säger Heshlu.

Heshlu har mycket gemensamt med Sveriges största löpar-stjärna. Hon heter Meraf Bahta Ogbagabr och kommer också från Eritrea. För henne har drömmen om en framtid som löpare blivit sann. Meraf är 27 år och flydde från Eritrea för nio år sedan.

Meraf hade tränat och tävlat i löpning redan innan hon flydde från Eritrea. När hon kom till Sverige fortsatte hon med löpning och i dag tävlar hon för Sverige.

Som svensk medborgare har Meraf bland annat blivit Europamästare i löpning på 5 000 meter. Hon var också med i de Olympiska spelen i Brasilien förra året. Där blev hon sexa på 1500 meter. I maj i år förbättrade Meraf det svenska rekordet på 10 000 meter med 15 sekunder.

Merafs får åka på tränings-läger och tävlingar runt om i världen. Hon har sponsorer som ger henne pengar för att hon gör reklam för sponsorernas varor. Hon får betalt för att vara med i tävlingar och hon får prispengar när hon vinner.

Idrotten har gjort att Meraf är en känd person i Sverige. Men att många vet vem hon är innebär också att hon drabbas av rasism.

Meraf tvingas ha hemligt telefonnummer och det är inte många som vet var hon bor. Det är en av de tråkiga sidorna av att vara kändis och invandrare i Sverige.

Heshlu Andemariam drömmer om att även han ska bli en riktigt snabb löpare och få tävla för Sverige. I Eritrea finns ingen framtid menar han. Naturligtvis saknar han de vänner och släktingar som bor kvar i Eritrea. Men framtiden finns i Sverige.

Fakta: 

Namn: Heshlu Andemariam

Ålder: 20 år

Bor: Kopparberg

Gör: Går i skolan och tränar löpning för löparklubben IF Start i Örebro.

Ordlista

bilmekaniker = är en man eller kvinna som lagar trasiga bilar.

junior = inom idrotten finns det juniorer och seniorer. Det är lite olika mellan olika idrotter men junior är oftast den som inte fyllt 21 år. Seniorer är de som är äldre än 21 år.

olympiska spel = tävlingar i nästan alla idrotter som hålls vart fjärde år. Nästa Olympiska vinterspel hålls år 2018 i Sydkorea. Nästa Olympiska sommarspel hålls 2020 i Japan.

kändis = en person som väldigt många känner till. Det kan vara idrottare, politiker, skådespelare eller sådana som ofta är med i tv-program.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam