6 juni firar jag det multikulturella Sverige | Sesam

Inledare


Lättläst nivå 2

  • Nationalddagsbakelsen tog man fram i en tävling 1994.
Sesam

6 juni firar jag det multikulturella Sverige

I år ska jag fira nationaldagen genom att äta en multikulturell nationaldagsbakelse!

Snart firar vi Sveriges nationaldag. En nationaldag är Nationens dag. Det är Sveriges dag.

I en del länder firar de nationaldagen mycket. De tycker det är viktigt att alla firar sitt land. Folk bär flaggan och viftar med den. Det är festligt. Svenskarna har inte firat nationaldagen lika mycket.

På senare år firar vi mer. En anledning till att vi inte firade så mycket förr är att 6 juni blev nationaldag först 1983. Det tar tid att skapa traditioner. Inte förrän 2005 blev dagen en helgdag då alla var lediga från sitt arbete. Då kunde alla vara med och fira.

Firandet av nationen och flaggan ligger nära nationalism. Nationalism är inte samma sak som att fira nationaldagen. Nationalism är ett sätt att tänka. En svensk nationalist tänker att det finns en speciell grupp människor som är svenskar. En nationalist tänker att svenskar skiljer sig från andra. En nationalist tänker att det svenska är viktigast. En nationalist tänker VI och DEM.

För mig är nationalism exkluderande. Alla får inte vara med. Alla som lever i Sverige och som älskar Sverige får inte vara med och fira därför att nationaldagen är svenskarnas dag. Så tänker nationalisten.

Men så tänker inte det officiella Sverige. På nationaldagen får alla vara med och fira. Flera kommuner har en särskild ceremoni för att välkomna nya svenska medborgare från jordens alla hörn och alla nya invånare i kommunen. Det gör man på nationaldagen.

Många svenska högtider har speciell mat som många vill äta just då. Det ska till exempel vara skinka till jul, ägg till påsk och sill till midsommar.

Den svenska nationaldagen har ju inte funnits så många år än. Ändå har många gjort det till en tradition att grilla, ha picknick eller att äta smörgåstårta på nationaldagen.

Det finns till och med en nationaldags-bakelse. Den togs fram i en tävling 1994. Jag tycker att den har smaker som är svenska – på ett modernt sätt. I Sverige kommer människor från olika delar av världen. Bakelsen har en gammal svensk smak i jordgubbarna på toppen och en gammal multikulturell smak av mandel i mandelmassan i botten.

I år ska jag fira nationaldagen genom att äta en multikulturell nationaldagsbakelse!

Fakta: 

DETTA HÄNDE:

1523 valdes Gustav Vasa till kung.

1809 antogs Sveriges regeringsform.

1916 firades svenska flaggans dag första gången.

1983 blev 6 juni Sveriges officiella nationaldag.

1996 blev nationaldagen en salut-dag. 2005 nationaldagen blev en helgdag.

Ordlista

bakelse -n -r = ett sött och festligt bakverk i en portion

ceremoni -n -er = en högtidlig stund

nationalism -en = åsikten att det egna landet är mycket viktigt och att andra länder kanske ibland är mindre viktiga

salutdag = en dag då militären skjuter 21 kanonskott som en hedershälsning

regeringsform -en -er = en grundlag med regler för hur svenska staten ska vara organiserad

vifta -r -de -t = röra något fram och tillbaka

© 2019 Sesam