Marie-Chantal Long: Det blir vår även i Sverige | Sesam

Krönika


1

  • Marie-Chantal Long
Sesam

Marie-Chantal Long: Det blir vår även i Sverige

Jag är så trött på det svenska vädret, så otroligt trött. Så trött på snö och hagel i maj och på en termometer som visar noll utanför köksfönstret i slutet på april. Jag är så trött på alla tjocka kläder och på värmen på bussen som gör att jag svettas. Jag är också trött på regnet och snön som gör att hunden blir blöt.

Som svenskarna säger: jag är så less på svenska vädret. Inte ledsen utan less. Jag älskar detta ord, det säger allt. Jag tittar i Svenska Akademins Ordlista, SAOL. Less: trött, utledsen, led. Det stämmer bra. Jag är trött och led på svenska kylan. Vi bor för nära nordpolen, tror jag. Det är därför. Det är de iskalla vindarna som ger oss ett sådant vårväder.

Jag vill gärna samtala med nära och kära, och även med kollegor och elever, om viktiga saker. Jag vill tala om politik, samhället, bra relationer, kärlek, livet och döden. Att prata om vädret är egentligen inte viktigt. Men det gör alla just nu, för att det är för kallt och för grått och för att alla hoppas på sol och värme. Alla talar om vädret för att alla vill stoppa undan vinterkläder, vantar och halsdukar.

Jag promenerar som vanligt med hunden. Det är en dag i slutet på maj. Almanackan säger att det nu är vår. Att det har varit vår sedan 21 mars. Hur kan det vara vår? Jag tittar mig omkring, känner hur vinden blåser hårt och kallt, tar snabbare steg därför jag vill hem. Så ser jag: färgen. Det är färgen som berättar att det nu är vår, inget annat än färgen. Det är grönt på marken där gräset växer och på träden.

Hur kunde jag missa det? Det är grönt överallt. Trädet utanför mitt hus har fått alldeles nya, gröna löv. Om knappt en vecka kommer jag inte att kunna se huset mittemot. Trädet är högt och stort och ser så naket ut på vintern. Nu har det fått sina gröna vårkläder.

Då plötsligt blir jag glad. Jag fryser inte längre. Jag vill inte hem längre. Jag står på gården utanför huset och tittar på trädet, på gräset och på blommorna.

Hur kunde jag missa det? Grönt är vårens färg. Det blir vår även i Sverige. De iskalla vindarna från nordpolen kan aldrig hindra att trädet blir levande igen. Det kanske snöar ännu en gång, trots att vi snart är i juni. Det kanske blir noll grad på termometern. Tidningen säger att det är den kallaste våren på 150 år. En kall, mycket kall vår. Men en grön, mycket grön vår.

Lärare och författare

Ordlista

almanack/a -an -or = en lista eller en liten bok över årets dagar

hag/el -let - = små korn av is som faller från himlen

halsduk -en -ar = klädesplagg som man har runt halsen

nordpol -en = en punkt på jorden som finns längst i norr

vant/e -en -ar = ett plagg som värmer eller skyddar handen

vara led här: vara trött på

© 2019 Sesam