Hur villkorlig är din kärlek? | Sesam

Krönika


Lättläst nivå 1

  • Beston Kalefa föreläser om mänskliga rättigheter och hederskultur.
Sesam

Hur villkorlig är din kärlek?

Vad har vissa syrianer, kurder, araber och svenskar gemensamt med Sverigedemokraterna, SD? Alla låtsas vara moderna, frigjorda och respektera oliktänkande. Men framför allt låtsas de stå upp för mänskliga rättigheter.

Jag tänker på fyra unga tjejer jag känner. En syrian, en kurd, en arab och en svensk.

Låt mig beskriva dem. Ingen av dem har slöja. Alla klär sig i kort när de vill. Ingen av dem är speciellt religiös. Alla fyra har dansat till Beyoncés låt Run the world. Alla fyra har varit på kaféer och tagit en selfie med hashtaggen #nästansomstarbucks.

Vet du vad alla fyra har gemensamt?

Alla fyra får gifta sig med vem de vill. Bara de gifter sig med en man från den egna etniska gruppen. Om inte samma folkgrupp så måste de minst ha samma religion.

Har de inte samma religion så måste mannen konvertera. Inte för guds skull, inte för att komma till himlen, utan för att tjejen ska slippa helvetet på jorden.

Vad händer om tjejen inte respekterar detta? Om killen inte konverterar? Då försvinner deras rättigheter och familjens, släktens och vännernas kärlek.

Föräldrarna bråkar, tjafsar, slår, hotar att klippa banden till dem. Allt i kärlekens namn. De vill inte barnets och familjens rykte ska bli förstört. Så de står inte upp för sitt eget kött och blod. Istället väljer de den enkla vägen. Guds ord är svagt emot kulturen.

Deras släktingar och vänner säger att de är emot rasism och för jämställdhet. Men ändå är de missnöjda och tar avstånd.

Allt detta gör de tyst och i hemlighet. Hemma där ingen hör. I slutna grupper på internet. Då märker inte andra att de är lika rasistiska och falska som Sverigedemokraterna.

Varför händer detta?

Jag vet att tystnaden är en av de stora orsakerna. Ingen vågar berätta, för ingen vill avslöja sin familj, släkt och folkgrupp. Kärleken till dem gör att man tänker på deras rykte, trots allt hat. För runt hörnet står en annan hycklare och hans parti och bara väntar. Väntar på att få berätta och ge skulden till hela gruppen och alla andra som inte ser ut som han.

Det betyder att föräldrarna, släkt och vänner beter sig precis som rasisterna.

Jag möter så många barn och ungdomar som är rädda för sina föräldrar. Rädda! Rädda för dem som ska vara de tryggaste personerna på jorden, nästan vad de än gör.

Detta gäller även blonda och blåögda barn.

Jag undrar hur många etniskt svenska ungdomar som är rädda för sina föräldrar. Speciellt de som har Sverigedemokrater och rasister till föräldrar. För dem möter jag också.

Till de unga tjejerna vill jag säga: fortsätt kämpa! Du gör inget fel! Jag beklagar att dina föräldrar inte vågar stå upp för dig. Tyvärr är de många gånger själva offer.

Men det finns hjälp att få. Vi är många som vill hjälpa dig.!

Till dig som är förälder eller vill bli förälder: Ska dina barn älska dig eller ska de vara rädda för dig? Hur villkorlig är din kärlek?

Ordlista

frigjor/d -t -da hon är frigjord = hon är inte styrd av kulturella regler, hon vågar t ex prata öppet om sex

jämställdhet -en = att kvinnor och män har samma rättigheter

klipp/a -er -te -t banden = sluta ha kontakt

konvertera -r -de -t = byta religion

kött och blod sitt eget kött och blod = sin egen släkt

mänskliga rättigheter = rättigheter som alla människor ska ha, t ex rätten att äta sig mätt eller rätten att tycka vad man vill

oliktänkande = personer som har andra åsikter än majoriteten

rasism -en = att behandla människor olika p g a vilket folk de tillhör

rykte -t -n = vad andra människor tycker och säger om en

stå, står, stod, stått upp för = försvara

villkorlig -t -a hennes kärlek är villkorlig = hon älskar bara på vissa villkor (t ex att barnet gör som hon säger)

© 2019 Sesam