• Tre Kronors målvakt Henrik Lundqvist blev matchens hjälte.
  • De svenska spelarna firar efter att de vunnit VM-finalen.
  • Nicklas Bäckström (till höger) gjorde mål på straff.
Sesam

Tre Kronor vinner guld

Det svenska laget Tre Kronor är världsmästare i ishockey. I söndags vann de finalen mot Kanada, trots att nästan alla trodde att Kanada skulle vinna. Den svenska målvakten Henrik Lundqvist spelade bra och kallas matchens hjälte.

– Det är en helt fantastiskt känsla. Det går inte att beskriva, sa Rikard Grönborg som arbetar med laget till TV4.

Matchen blev en riktig rysare. Sverige gjorde matchens första mål. Men Kanada gjorde mål i början av den tredje perioden. När matchen var slut stod det fortfarande 1–1. Därför fick de förlänga matchen.

Under de extra 20 minuterna var både Sverige och Kanada nära att göra mål flera gånger. Men varken Sverige eller Kanada lyckades göra mål och när förlängningen var slut så stod det fortfarande 1–1.

Istället fick lagen skjuta straffar för att avgöra vem som skulle vinna. Den som gjorde flest mål av fem straffar skulle då vinna VM.

William Nylander fick skjuta Sveriges första straff. Den missade. Det gjorde också kanadensiska Nate Mackinnons.

Sedan var det Nicklas Bäckströms tur. Han gjorde mål. Sedan räddade Tre Kronors målvakt Lundqvist Kanadas andra straff.

Oliver Ekman gjorde sedan ännu ett mål för Sverige medan Lundqvist räddade ännu en kanadensisk straff.

Gabriel Landeskog missade Sveriges fjärde straff. Om Kanadas spelare gjorde två mål nu så skulle de fortfarande ha en chans att vinna VM-guldet. Men Lundqvist räddade än en gång och därför blev Sverige världsmästare.

– Klockan 12 i dag trodde jag inte att jag skulle spela. Det kändes inget vidare då, men jag fick ordning på knäet. Det löste sig på ett bra sätt, sa Lundqvist till TT och berättade att han hade haft ont i ett knä.

Det är den tionde gången som Tre Kronor vinner VM-guld. Men det är första gången sedan OS 1994 som Sverige vinner en stor final över Kanada. Kanada har vunnit både OS och VM två gånger i rad tidigare och även tävlingen World Cup.

Semifinalen spelade Sverige mot Finland. Den matchen vann Sverige med 4–1.