På söndag firar vi mamma | Sesam

Inledare


Maria Rinaldo
Sesam

På söndag firar vi mamma

Jag blev mamma när jag var över 30 år. Jag var inte intresserad av barn innan jag själv blev mamma. Jag kände inte som en av mina väninnor. Hon längtade efter barn sedan många år och hon skaffade också barn långt före mig.

Nej, jag tyckte nog barn bara var ett besvär. När jag väl fick egna barn tyckte jag att de borde växa fort. Jag ville prata med dem. Diskutera intressanta saker med dem. Prata om viktiga saker med dem. Men det tog förstås några år.

När jag blev mamma fick jag en vän som också hade barn. Våra barn lekte tillsammans. Det var trevligt och praktiskt. Jag och min vän kunde dricka kaffe och prata och samtidigt lekte barnen med varandra. Min vän gillade att berätta om andra och hur de hade det. Hon kunde prata länge om någon som varit med om något. Hon var extra intresserad när någon hade varit med om tråkiga saker. Det ville hon berätta om.

En dag var hon extra upprörd. Det var veckan före Mors dag. Hennes äldsta barn hade kommit hem från skolan och berättat att läraren hade gett dem en uppgift. Alla barn skulle rita en teckning för att ge till sina mammor. Min vän var arg. Hon tyckte läraren var väldigt dum och oförståndig.

– Vad tror skolan att barnen känner som inte har en mamma? rasade hon. Det finns faktiskt barn som inte har båda föräldrarna i livet. Det finns barn som inte kan träffa sin mamma för att ge henne ett kort på Mors dag. Det finns barn som inte längre kan säga till sin mamma att de älskar henne.

Det var just i dessa stunder som jag gillade min vän mest. Hon hade nämligen en slags inre moralisk kompass. Hon försvarade de svaga. Hon såg de barn som inte hade det lika lätt som hennes och mina barn.

Men då visste varken jag eller min vän att Mors dag finns tack vare en död mamma. En kvinna i USA i början av 1900-talet ville hedra sin döda mamma. Hon ordnade en minnes-gudstjänst i en kyrka. Man talade om kärlekens bud och moders-kärlek. Det var den 10 maj 1908. Dagen spreds i resten av USA och 1914 blev det en helg-dag.

Mors dag kom till Europa och i Sverige firades den första gången 1919. Sedan dess firar vi här i Sverige alla mammor lite extra sista söndagen i maj.

Ordlista

hedra -r -de -t = visa respekt för och hänsyn mot någon

helgdag -en -ar = en dag som är officiellt ledig dag för de som arbetar

kärlekens bud här: att du ska göra mot andra som du vill att de ska göra mot dig

minnesgudstjänst -en -er = ett möte i en kyrka där man minns en eller flera personer

att ha en inre moralisk kompass = när man känner vad som är rätt och fel

oförståndig -t -a = när man inte förstår vad som är rätt att göra

rasa -r -de -t här: att säga något på ett upprört och argt sätt

© 2019 Sesam