”Jobbet gav mig kompisar” | Sesam
Sesam

”Jobbet gav mig kompisar”

Ramon Ali är kurd från Syrien. Han kom till Sverige våren 2015.

– Mina föräldrar tvingade mig att lämna landet, för att jag inte skulle behöva vara militär. Mina släktingar i Sverige sa att jag skulle komma hit. Jag blev smugglad in i Europa över land.

Först bodde han hos sina släktingar och jobbade på en restaurang. Han lärde sig svenska när han pratade med gästerna och på biblioteket.

– På kvällarna, efter jobbet satt jag på biblioteket och lärde mig svenska. När jag fick mitt uppehållstillstånd gjorde jag ett prov på sfi, sen var jag klar.

Ramon är utbildad arkitekt i Syrien. Men det var svårt att få jobb i Sverige utan kontakter. Så han och några kompisar startade organisationen N.A.A.I.S, för arkitekter som kommit till Sverige från andra länder.

– Vi har språk-kafé för ny-anlända, och hjälper varandra med kontakter och svenska lagar. Vi är i dag många arkitekter från olika länder. Många har hittat jobb genom oss.

Ramon gick en kurs för arkitekter för att lära sig mer om Sveriges lagar. Där tipsade en person om arkitekt-byrån Wester + Elsner.

– Jag gjorde tre månaders praktik, och nu jobbar jag här. Just nu jobbar jag med stora projekt, som gallerior.

Förut bodde han i Enköping. Där har han en foto-utställning på biblioteket. Utställningen heter Aleppos ansikten och handlar om kriget i Syrien. Många kom för att se hans bilder.

– Det tog sju månader att få ha utställningen. Man måste nog tjata lite också. Jag trodde ingen ville se bilderna, de är från kriget och är hemska. Men tvärtom, många kom.

Nu bor han i Tullinge, som ligger i Stockholm.

– Alla mina grannar är svenskar. Men vi säger inte hej till varandra. Det känns annorlunda. De säger inte hej till varandra heller. Det är som att det finns en gräns som man inte får korsa. Men jag har kompisar från Sverige. Vi pratar om politik och om framtiden. Det var jobbet som gjorde att jag fick kompisar. I ett år hade jag ingen. Får du en svensk vän får du flera. Det är nyckeln. Man tänker att det är språket, men det räcker inte med språket, det är mer.

Ramon var sekulär i Syrien, och levde ganska lika som i Sverige. Därför tror han det var lättare att få jobb. Men han måste ändå hålla sig lite ibland för att passa in.

– Man ska inte bli kompis för fort. Inte göra saker för fort. Man måste tänka innan man pratar. När jag fick jobbet var det inte för att jag har stora kunskaper som arkitekt. Det var för att jag kunde integrera mig i samhället. Först försökte jag mycket att bli som en svensk. Men nu när jag har fått jobb vill jag vara mer som mig själv.

Mest saknar han kompisarna i Syrien. Här kan det ofta bli tråkigt. Men när han hälsar på sin flickvän i Tyskland längtar han hem.

– Det känns tryggt här. Jag saknade trygghet i mitt land. Så om jag bara hade det sociala livet skulle det vara himmelriket här. Men, kanske blir jag likadan, att jag vill vara ifred på tunnel-banan när det är mörkt och kallt ute.

Fakta: 

N.A.A.I.S

Newly Arrived Architects in Sweden

webbsida: naaisweden.com

Aleppos ansikten

Fotoutställning på Enköpings bibliotek

webbsida: bibliotekenkoping.se/147432/sv/events/aleppos-ansikten

Ordlista

arkitekt -en -er = person som jobbar med att designa till exempel hus och städer

hålla, håller, höll, hållit sig = stoppa sig

kontakt -en -er här: personer man känner

korsa -r -de -t här: gå över

nyck/el -eln -lar här: det är nyckeln = det är lösningen

praktik -en = när man provar ett jobb under en kort tid

sekulär -t -a han är sekulär = han följer inte religiösa regler

social -t -a det sociala livet = när man träffar kompisar och gör saker tillsammans

språkkafé -t -er = en tid och plats där man kan träffas och prata med andra för att lära sig bättre svenska

utställning -en -ar = plats där man visar till exempel konst som tavlor eller foton

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam