Svårt men bra att tänka positivt | Sesam

Krönika


Lättläst nivå 1

Sesam

Svårt men bra att tänka positivt

Ibland vill och måste man nog få tycka lite synd om sig själv. Men jag vet att det har hjälpt mig i livet att tänka positivt.

Vad härligt, snart måste vi börja klippa gräset, sa min sambo nyss med en glad röst.

Vi har en ganska stor och ojämn trädgård, med mycket gräs. Därför förstod jag inte varför han var så glad.

Jag frågade vad som är så härligt med att klippa gräs. Själv tycker jag det är svettigt, jobbigt och bullrigt. Och när man har klippt klart växer gräset snabbt upp igen. Men min sambo svarade att det är skönt med sommar på landet, och kul när det växer i trädgården. Det kan jag ju förstå.

Vi pratade en stund om att man kan se på saker på två sätt, positivt eller negativt. Stackars mig, eller vilken tur jag har. Och att man ibland kan välja själv hur man ska tänka. Jag försöker i alla fall att tänka mer positivt.

När vi flyttade till vårt hus regnade det in genom taket. På vissa ställen droppade det bara lite. På andra ställen rann det som ett vattenfall. Vi ställde kastruller och hinkar under. Allt var väldigt blött, kallt och jobbigt. 100 miljoner barn i världen har inget hem. Tänker jag på det klarar jag av att det regnar in genom mitt.

Men ibland går det inte att tänka så. Som när jag var hög-gravid och hemma med ett mag-sjukt barn. Och ett annat barn som var friskt, och ville leka. Då tyckte jag att det var mest synd om mig på hela jorden. Jag kunde inte tänka på alla barn med värre sjukdomar än magsjuka. Eller de som inte längre kan leka med sina barn.

Jag menar inte att man alltid ska tänka positivt. För det går inte. Ibland vill och måste man nog få tycka lite synd om sig själv. Men jag vet att det har hjälpt mig i livet att tänka positivt. Och att jag ibland måste påminna mig om hur bra jag har det. Bara att kunna skriva och läsa den här lilla texten är fantastiskt. I alla fall om jag tänker på de 16 procent i världen som inte kan läsa eller skriva.

Ordlista

bullrig -t -a = som låter mycket

härlig -t -a = underbar

höggravid -a hon är höggravid = hon är i slutet på graviditeten

invånare -n - = de som bor i t ex ett land

ojämn -t -a här: med mycket gropar och kullar

påmin/na -ner -de -t = hjälpa till att komma ihåg

stackars = som det är synd om

© 2019 Sesam