När måste jag ha hjälm? | Sesam

Fråga oss


Hjälm

  • Det står inte i lagen att barn måste ha hjälm om de kör skateboard til exempel.
Sesam

När måste jag ha hjälm?

I Sverige är det lag på cykelhjälm under 15 år. Men vad gäller för regler för andra saker på hjul till exempel skateboard, rullskridskor, inlines och så vidare?

Svar: Det är rätt att svensk lag säger att alla under 15 år måste ha hjälm när de cyklar. Det vissa inte vet är att det gäller även om du blir skjutsad. Polisen kan stoppa barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm. Men de kan inte få böter. Men den som är över 15 år kan få böter om den skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Sedan till din fråga. Lagen delar in skateboard, segway och andra saker med hjul i två grupper. De är antingen cykel eller lekfordon.

Barn under 15 år måste ha hjälm på allt som lagen kallar cykel. Det finns också andra regler man måste följa.

Eldrivna fordon för en person, som till exempel el-skotrar, el-rullstolar eller Segway hamnar inom kategorin cykel i lagen. Det betyder att de måste ha samma typ av säkerhets-utrustning som en cykel. Det kan vara reflexer eller lysen. Men hjälm måste man inte ha när man kör. Barn under 15 år som kör eldriven rullstol behöver inte ha hjälm om de kör i låg fart, alltså i samma fart man går.

Det lagen kallar lekfordon är fordon som också är leksaker. Det är till exempel kälkar, tramp-bilar, trehjulingar, sparkcyklar, enhjulingar. Även de mindre barnens tvåhjulingar räknas hit och rullbräden och rullskridskor.

Man ska inte ha dem på gator, torg och vägar. Rätta platsen för dem är lekplatser, gårdar eller idrottsplatser. Man ska inte låta barnen köra i trafiken på vägen till och från till exempel lekplatsen. Lagen säger inget om hjälm, men det är ändå bra att använda. Precis som vi vuxna helst ska ha hjälm när vi cyklar även om inte lagen kräver det.

Ordlista

böter = pengar man måste betala för att man har gjort något olagligt

eldriv/en -et -na = som drivs med elektricitet

fordon -et - = något som man åker med, till exempel en bil eller en moped

hjälm -en -ar = ett hårt skydd som man har på huvudet

kategori -n -er = en typ av människor eller saker som har något gemensamt och därför räknas som en grupp

skjutsa/d -t -de hon blir skjutsad = hon åker med på en cykel som någon annan kör

säkerhetsutrustning -en -ar = saker som gör att det blir säkert att till exempel cykla

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam