”Jag har förlåtit mobbarna men inte deras föräldrar” | Sesam
  • O´Dain Rose och Susanna Kallur under en presskonferens inför inomhus-SM i friidrott 2016.
  • O´Dain Rose under herrarnas 60 m semifinal under inomhus-SM i friidrott 2016.
Sesam

”Jag har förlåtit mobbarna men inte deras föräldrar”

O’Dain Rose var ett litet barn när han kom till Sverige med sin mamma. De flyttade från Jamaica. De första åren i Sverige var jobbiga. O’Dain blev mobbad av andra barn för att han var annorlunda. I dag är han en av Sveriges bästa löpare på korta sträckor.

O’Dain Rose var tre år när han kom till Sverige från Jamaica med sin mamma. När han började skolan blev han mobbad.

– Jag har förlåtit de barn som mobbade mig men jag kan inte förlåta deras föräldrar som lät det hända, säger han.

O’Dain kommer från Jamaica och hamnade i Hörnefors. Det är ett litet samhälle söder om Umeå i norra Sverige. Där och då var det inte lätt att vara annorlunda. Han blev mobbad av äldre barn från förskole-klass till nionde klass. Barn kastade stenar efter honom och kallade honom ”negerjävel”.

– Jag minns en gång när andra barn hade spottat på mig och slitit sönder min skjorta. Det var jag som blev hem-skickad. Inte barnen som mobbat mig. Jag har svårt att förstå hur de vuxna kunde låta mobbningen fortsätta utan att göra något för att stoppa den, säger O’Dain.

Samtidigt som O’Dain blev mobbad av äldre barn hade han många vänner i sin egen ålder. O’Dain hade lätt för att lära i skolan och hade mycket tid över till idrott. Han spelade fotboll, ishockey och innebandy. Inom idrotten mötte han aldrig rasism eller mobbning.

– Mobbarna var inte sådana som höll på med idrott så idrotten i Hörnefors var guld för mig, säger han.

Efter nionde klass flyttade O’Dain till Umeå och började gymnasiet. Där mötte han inte mobbning och rasism.

Samtidigt blev han mer och mer intresserad av friidrott. När han var 17 år kom han med i ungdoms-landslaget i friidrott. Han första tävling var mot ungdomslandslaget från Finland. Tävlingen heter Finnkampen och är varje år. Då tävlar friidrottare från Sverige och Finland mot varandra.

O’Dain blev överlägsen segrare i 100-metersloppet. Efter det har han vunnit många tävlingar. Han har vunnit Svenska mästerskapen (SM) på 100 meter löpning och 60 meter löpning inomhus flera gånger. Vid Europeiska mästerskapen (EM) inomhus i Belgrad i februari blev O’Dain 4:a i finalen på 60 meter. Två andra svenskar var med i den finalen.

– Vi är många duktiga sprinters i Sverige just nu. När det är många som är bra i samma tävlings-gren måste alla försöka bli bättre. Det hjälper oss alla, säger O’Dain.

Nu är hans mål att få vara med i Världsmästerskapen i London senare i år.

– Det vore sjukt kul att få vara med i VM men samtidigt blir det en väldigt tuff uppgift, säger han.

O’Dain Rose har i dag löpningen som sitt yrke. Han får pengar från sponsorer och från tävlingar. Han håller också föredrag för företag. Ibland åker han till skolor och pratar om rasism och mobbning. Han brukar också träffa flyktingar som just har kommit till Sverige.

– Det är givande för mig att träffa ensamkommande flyktingar. Det ger en ny syn på livet när man förstår hur andra har haft det. Jag laddar mina egna batterier genom att försöka ge tillbaka och hjälpa andra.

Det händer ibland att någon av dem som mobbade O´Dain ber om förlåtelse när han möter dem. O’Dain säger att han har förlåtit alla som då var barn. Men de som var vuxna har han svårt att förstå och förlåta.

Idrotten blev ett sätt att få ett lyckligare liv för O’Dain. För en tid sen var han med i en kampanj. Han hade då en devis som han visade upp för publiken: ”Springa för mig har varit min väg bort från en jobbig tid i min uppväxt.”

Ordlista

devis -en -er = en mening som säger något viktigt

friidrott -en = olika idrotter där man tävlar i löpning, hopp eller kast

föredrag -et - hålla föredrag = stå framför en grupp människor och berätta om något

förskoleklass -en -er = klass för sexåringar i skolan, som de får gå året innan de börjar i första klass

givande det är givande = man lär sig något av det

hemskicka/d -t -de han blev hemskickad av läraren = läraren sa att han måste lämna skolan och gå hem

landslag -et - = ett lag som tävlar för ett land t ex i EM och VM

mobbning -en = att reta och kränka någon många gånger

sponsor -n -er = någon som ger pengar eller annat stöd till t ex idrottare, konstnärer eller artister

sprint/er -ern -rar = löpare eller annan idrottare som tävlar på korta distanser, exempelvis löpning 100 meter eller simning 50 meter

överlägsen segrare = en som vinner och är mycket bättre än de andra i tävlingen

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam