Var kan mina vänner få hjälp? | Sesam

Fråga oss


Hedersbrott

  • I Sverige finns det runt 200 jourer som hjälper hotade och misshandlade kvinnor och tjejer. Personerna på bilden har inte med artikeln att göra.
Sesam

Var kan mina vänner få hjälp?

Jag har tjejkompisar i skolan som inte får göra samma saker som jag. Deras pappa och bröder bestämmer över dem. De pratar om att det är familjens heder. De får inte göra något efter skolan och de får inte vara tillsammans med pojkar. Jag tror att de har blivit hotade också. Nu är vi ju över 18 år och de ska väl få bestämma själva. Vad finns det för hjälp och stöd att få för mina kompisar?

Svar: Det finns jourer som dina vänner kan kontakta för att få råd och stöd. Jag rekommenderar bland annat Somaya. Det är en jour för tjejer och kvinnor. De som arbetar där har mycket kunskap om tjejer och kvinnor som blir utsatta för heders-våld. De har arbetat länge med sådana frågor.

Dit kan man ringa på vardagar mellan klockan 9 och 16 för att få stöd. De lyssnar och svarar på frågor. De kan ge dina vänner råd om vad de ska göra. De kan också berätta mer om det svenska samhället och vad man har för rättigheter. De som arbetar där talar många olika språk. De har tystnads-plikt. De får alltså inte berätta för någon annan vad du säger till dem. Somayas telefonnummer är 020-81 82 83.

Både Somaya och många andra jourer för kvinnor har även skyddade boenden. Det är platser där kvinnor och tjejer som blir slagna eller hotade får bo så länge de behöver. De bor då på en hemlig plats. Där får de skydd och stöd.

De får också hjälp med andra saker, som att göra en anmälan till polisen och att kontakta myndigheter. Det finns runt 200 jourer för tjejer och kvinnor i Sverige. På hemsidan unizon.se finns alla jourer samlade.

Där kan du enkelt hitta den jour som ligger nära dig. Du kan också hitta mer information på din kommuns hemsida. I dag finns det flera skyddade boenden i Sverige som är till för personer som blir utsatta för hedersvåld eller hot om det.

Om någon begår ett brott mot dina kompisar kan de även få hjälp av polisen. Polisen undersöker vad som har hänt. De förhör de personer som är misstänkta för brottet. Om polisen tycker att ett brott har skett går brottet till en domstol. Polisen kan också hjälpa till med olika former av skydd, till exempel överfalls-larm.

Fakta: 

Hedersbrott

När någon i din familj eller släkt gör ett brott mot dig för att skydda familjens eller släktens heder kallar polisen det hedersrelaterade brott.

Hedersrelaterade brott är att låsa in någon, tvinga någon, hota någon, ofreda någon, misshandla någon, skydda brottslingar, hota någon som vill vittna, mord eller mordförsök.

Ofta är det flera personer i släkten som begår brottet.

Källa: Polisen

Ordlista

hedersvåld -et = våld för att skydda familjens heder

kvinnojour -en -er = förening som arbetar för kvinnors och barns rättigheter och mot mäns våld mot kvinnor

tjejjour -en -er = förening som arbetar för tjejers och unga kvinnors rättigheter och mot mäns våld mot tjejer

överfallslarm -et - = ett larm som oftast är kopplat till en larmcentral som kontaktar polisen om larmet blir utlöst

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam