Marie-Chantal Long: Fylla år – vända blad… | Sesam

Krönika


1

  • Marie-Chantal Long
Sesam

Marie-Chantal Long: Fylla år – vända blad…

Jag har just fyllt år. Fyllt år? Den som fyller år och pratar engelska ”fyller” ingenting. Utan vänder, svänger. ”I have turned” 61. Turned?

På franska är det också nånting som vänds, åren är som ett blad i en tidning eller en bok: ”anni-versaire”.

Men fylla år? I snart 37 år har jag undrat över det. Varför heter det fylla år? Jag har frågat många. Ingen kan förklara.

Infödda svenskar är vana. För dem låter det så naturligt: jag fyller år nästa vecka, min son fyllde 18 förra månaden, nästa år fyller han ”jämnt”, 30, 50, 60. En tonåring kan även ”fylla moppe”: den kan köra moped eftersom den har fyllt 15.

”Fylla moppe” är en fras som Google translate inte kan översätta. ”Fylla år” blir ”birthday”. Det är nästan rätt. ”Fylla moppe” får ingen översättning som går att förstå.

Jag tror inte att jag vill förklara för mina elever om att ”fylla moppe”. Det är så mycket annat som de måste förstå på svenska. Det är singular och plural. Det är artiklar och bestämda former. Det är tempus och particip.

Ibland liknar det deras egna modersmål och de blir glada och hoppfulla. Ibland blir svenska språket så främmande att de bara skakar på huvudet: Så svårt, Marie, så svårt! Så kämpar de för att uttala det rätt.

Jag har förklarat ”fylla år” några gånger redan. Det var någon i klassen som fyllde år för några veckor sen. Jag har pratat om fest, om tårta, om att bli ett år äldre.

Jag har berättat om att jag har fyllt år. På min födelsedag skrev jag på tavlan. ”I dag är det min födelsedag, jag fyller år i dag.”

Jag kommer att fråga dem när de fyller år. Jag kommer att skriva deras födelse-datum på tavlan. De kommer att öva på att säga att de fyller år det och det datumet. Öva på att säga rätt och uttala det rätt.

Jag hoppas att det blir lättare för dem sen. En dag kommer de också att säga: Jag fyller år, jag har fyllt år, jag fyllde nyss 53. Även om de inte förstår varför ett år ska ”fyllas”, kommer de att säga rätt.

Att tala ett främmande språk är som konst, måleri, musik. Du behöver inte alltid förstå varför du säger ett ord, en fras. Det känns rätt ändå. Jag vet att jag fyller år, men jag vet inte varför år ska fyllas.

Men fylla moppe, det gjorde jag för länge sen. På mitt modersmål franska finns det inga såna ord. Jag fyllde moppe-åldern, och körde moped, utan att kalla det för nåt speciellt.

På svenska är det en konst att fylla moppe …1

Ordlista

födelsedatum -et - = det datum då någon föddes

infö/dd -tt -dda infödda svenskar = personer som är födda i Sverige

© 2019 Sesam