”Alltid vi tillsammans – inte vi och dem” | Sesam
  • Filsan Osman, Rahma Shaqaxle, Fatema Yaseen och Mariam Bouallala är glada över sin tränare Malika Bouallala.
  • I Vivalla är Malika Bouallala ett känt ansikte. Hon tränar 270 tjejer från olika kulturer i basket.
Sesam

”Alltid vi tillsammans – inte vi och dem”

Malika Bouallala kom till Sverige när hon var 24 år. Kärleken fick henne att flytta från Marocko. 

Malika Bouallala är basket-tränare för tjejer. Malika vet att invandrare kan lyckas i Sverige.

– Det viktigaste är att lära sig språket. Alla kan gå i skolan. Både barn och vuxna. Skolan finns för att hjälpa dig. Det är viktigt att kunna svenska om man vill klara sig i Sverige, säger Malika.

Hon har bott här i nästan 30 år. Malika har tre barn som är stora. När hon flyttade till Sverige från Marocko ville hon klara sig själv. Hon fick ett jobb som lokalvårdare, hon städade.

– Det var bra. Då blev det lättare för mig med både språket och de sociala koderna. Jag kunde inte prata svenska. Jag och mina arbetskamrater fick prata med händerna. När de sa ”fika” och visade en kanna med kaffe förstod jag.

Malika tränar 270 tjejer i basket. När hon bodde i Marocko spelade hon mycket basket. Hon var bra. I Marocko är basket stort, många spelar det.

– Att vara med i en förening är bra. Det är viktigt att föräldrar låter sina barn vara med.

Malika tycker att vuxna som kommer till Sverige ska lära sig språket. Sedan ska de söka jobb.

– Ta det jobb du får. Då kan du klara dig själv. Du bestämmer över dina egna pengar. Du blir glad och dina barn kan vara på förskola.

Malika vet att många som kommer till Sverige är rädda. De vill inte att barnen ska vara med svenska barn. Det tycker Malika är fel.

– Vi måste blanda oss. Vi ska göra bra saker tillsammans. Jag pratar mycket med mina tjejer och deras föräldrar om att vi ska känna oss som svenskar. Det är alltid vi tillsammans. Aldrig vi och dem.

Malika känner aldrig sig utanför. Hon försöker alltid respektera landet och reglerna som finns. Malika bär slöja, men får aldrig höra fula ord om det.

– Jag har känt mig välkommen i Sverige från början.

Malika bor i Vivalla där många invandrare bor.

– Man ska inte vara rädd för det svenska. Låt barnen leka med varandra. Jag umgås med många svenskar. Jag känner ingen skillnad i dag mot när jag kom i slutet av 1990-talet.

När Malika flyttade till Sverige för att hon var kär trivdes hon direkt. Hon tyckte om att det var så lugnt och tyst. I staden Casablanca i Marocko är det alltid mycket ljud och många bilar.

– Här i Sverige sover man mycket skönare. Ingen stör.

I början tyckte Malika att det var de små sakerna i vardagen som var svårast att lära sig.

– Jag vill alltid dela med mig av min frukt. Så gör man inte här i Sverige. Alla har sin egen. Det fick jag lära mig. Min man hjälpte mig mycket eftersom han redan bodde här när vi blev kära.

Hon har bara positiva minnen från när hon flyttade till Sverige. Hon kände sig välkommen av grannarna. De drack kaffe tillsammans i trädgården. Malika vet att det är svårare att komma som nyanländ i dag. Det är högre arbetslöshet och det är fler som flyr sina hemländer.

– Det är svårare i dag. Men det går. Lär dig språket så att du inte blir utanför. Om du kan svenska kan du hjälpa dina barn, det är föräldrarnas uppgift. Var inte rädda.

Ordlista

dela -r -de -t med sig = ge andra av det man har

lokalvårdare -n - = en person som arbetar med att städa

sociala koder = (oskrivna) regler för hur människor ska uppföra sig

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam