Sporten där djur och människa tränar och tävlar ihop | Sesam
  • Rolf-Göran Bengtsson brukar räknas som en av de bästa ryttarna i ban-hoppning. Sporten är populär att titta på.
  • Fjordhästen räknas som en av världens mest populära raser och även en av de vanligaste i Sverige. Den har den speciella färgen med den vitsvarta manen som ofta stubbas.
Sesam

Sporten där djur och människa tränar och tävlar ihop

Ungefär 125 000 personer tränar rid-sport i någon form i Sverige. Det är landets näst största sport för unga och den sjätte största sporten totalt. Många tränar på en ridskola där man köper lektioner och lär sig att rida på en lånad häst. Det finns olika ridskolor för olika rid-sporter och för personer som behöver olika mycket hjälp. Den som har ett funktions-nedsättning kan också rida. Över 4 000 personer rider fast de till exempel behöver rullstol, har en hörsel-skada eller en syn-skada. Många rid-skolor har speciella lektioner för det.

Flera ridskolor kan också låna ut hästar som man får tävla med. Men många ryttare har egna hästar som de tränar och tävlar med. Tävlingarna är olika svåra, från nybörjar-tävlingar för barn ända upp till OS. Det finns dessutom flera olika sporter inom själva rid-sporten som man kan tävla i.

Ban-hoppning är en av de vanligaste sporterna. Det går ut på att man ska rida hästen på en bana med hinder. Hindren kan vara från några centimeter höga ända upp 1,6 meter. Man rider banan två gånger. Först ska man klara banan utan att få ett fel. Ett fel är till exempel att hästen river ett hinder eller vägrar att hoppa. De som klarar det får hoppa en gång till. Då ska man dessutom vara så snabb som möjligt. Den som är snabbast och har minst fel vinner.

I dressyr ska man också rida hästen på en bana men utan hinder. Istället ska hästen göra olika svåra rörelser. Det kan se ut som om hästen dansar fram. Den gör skänkel-vikningar där den går i sidled, piaff där den nästan skuttar fram eller piruetter där den snurrar runt. I dressyr finns det domare som ger poäng.

Fälttävlan brukar räknas som en av de svåraste rid-sporterna. I fälttävlan tävlar man i ban-hoppning, dressyr och slutligen också i terräng-ritt. Terräng-ritt är ett slags ban-hoppning. Men i vanlig ban-hoppning är banan kort och platt. I terräng-ritt är den istället lång och går över och nerför höga backar.

Banhoppning, dressyr och fälttävlan är alla OS-sporter. I över hundra år har män och kvinnor tävlat med sina hästar i OS. Rid-sport är en av väldigt få sporter där män och kvinnor tävlar tillsammans. Det är den enda OS-sporten där djur är med.

Men det finns många fler rid-sporter än så. Man kan rida långt och snabbt i distans-ritt, köra en vagn efter fyra hästar eller spela boll till häst. Man kan till och med göra gymnastik på hästens rygg medan den springer – voltige. Man kan tävla antingen själv eller i lag med flera ryttare och hästar.

De svenska elit-ryttarna är många. Rolf-Göran Bengtsson brukar räknas som en av de bästa ryttarna i ban-hoppning. Bengtsson har till exempel vunnit EM-guld och OS-silver. I dressyr är Tinne Vilhelmson en stor stjärna med fem SM-guld och två EM-brons. Och för fem år sedan vann Sara Algotsson OS-silver i fälttävlan.

Den som en dag vill bli lika bra som de kan börja träna på någon av Sveriges 500 rid-skolor.

Ordlista

elit -en -er = en grupp människor som är bäst på något

funktionsnedsättning -en -ar = problem som gör att man har svårt för att t ex gå, se, höra eller förstå

gymnastik -en = en sport där man gör svåra rörelser som t ex volter

hind/er -ret - här: en sak som hästar hoppar över

nybörjare -n - = en person som håller på att lära sig något nytt

riva, river, rev, rivit här: slå i ett hinder så att det ramlar ihop

sidled = snett, åt sidan

stjärn/a -an -or här: en känd person

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam