Hönor är bra husdjur – men skäm inte bort dem | Sesam

Krönika


Lättläst nivå 1

Sesam

Hönor är bra husdjur – men skäm inte bort dem

De hoppar upp på bordet och snor mat så fort vi tittar bort. Och sen bajsar de på bordet.

Nu är påsken slut. Några i Sverige tänker på Jesus död och uppståndelse när det är påsk. För de flesta betyder påsk att man äter mycket ägg och godis. Och att man skickar färg-glada kort till varandra. Kort med ägg på. Eller kycklingar och hönor. Själv är jag trött på både ägg och hönor redan innan påsk. Mest på hönor. Anledningen är att jag har ett gäng hemma.

De heter Pink, Leia, Katitzi, Grace och Kyckling-kyckling. Kyckling-kyckling heter så för att när hon var en liten kyckling hette en annan höna redan Kyckling. Vi kunde ju inte ha två hönor med samma namn. Därför blev det Kyckling-kyckling. Men vi förstod att så där kan vi inte hålla på i evighet. Så Kyckling fick heta Grace istället. Medan Kyckling-kyckling fick behålla sitt namn. Nu är hon ingen kyckling längre. Hon är störst av dem alla. Förutom tuppen Gandhi då, herren i höns-huset.

Nu ska jag berätta varför jag är så trött på mina hönor. Men först vill jag ändå tipsa alla som kan att skaffa höns. De är trevliga hus-djur. Lätta att ta hand om och äggen blir goda. Men gör inte om våra misstag! Vi skämde bort våra hönor. Och nu får vi igen för det. Det första misstaget vi gjorde var att tro att hönor är skygga. De sprang nämligen iväg så fort vi kom nära. Därför fick de gå lösa i hela trädgården. Men tydligen är de inte skygga när vi sitter ute på altanen och äter. De hoppar upp på bordet och snor mat så fort vi tittar bort. Och sen bajsar de på bordet.

Det andra misstaget var att ha en öppen lucka till hönshuset. Så de kan gå in och ut när de vill. Det gick utmärkt med några hönor. Men sen kom tuppen Gandhi, och vi fick problem. Stora problem. Han går nämligen ut och gal klockan fem på morgonen. Inte en gång, eller två. Ungefär tjugo gånger tycker han är lagom. Då har man redan gett upp tanken på att somna om igen. Annars är de som sagt trevliga husdjur.

Ordlista

altan -en -er = uteplats utanför ett hus

bortskäm/d -t -da = som är van att få allt den vill ha

färggla/d -tt -da = som har glada, klara och ljusa färger

gala, gal, gol, galit = låta som en tupp

misstag -et - göra ett misstag = göra fel

skygg -t -a hönor är skygga = hönor är rädda för människor

skäm/ma -mer -de -t bort = vara överdrivet snäll mot

uppståndelse -n här: vakna från att vara död

© 2019 Sesam