Skogsstyrelsen tar emot flest nyanlända praktikanter | Sesam
  • Skogsstyrelsen tar emot nyanlända praktikanter i flera olika projekt. Praktikanterna arbetar bland annat med att sköta om naturreservat. De får då lära sig att använda olika maskiner.
Sesam

Skogsstyrelsen tar emot flest nyanlända praktikanter

En ny undersökning visar att myndigheterna har lyckats bra med att skapa praktikplatser. Ett uppdrag de har fått av regeringen.

Mellan april 2016 och december 2018 ska statliga myndigheter i Sverige ta emot totalt 1 000 nyanlända praktikanter per år. Det bestämde regeringen 2015, då det kom många flyktingar till Sverige. Målet är att göra det lättare för nyanlända att få jobb och kunskap om arbetsmarknaden i Sverige.

Fram till i dag har myndigheterna redan tagit emot fler än 1 000 praktikanter totalt sett sedan april 2016. Det visar en ny undersökning från Statskontoret.

Kriminalvården ska ta emot 540 nyanlända praktikanter fram till slutet av 2018.

Ett mål är att visa hur en svensk statlig myndighet fungerar.

Många av praktikanterna har en helt annan bild av statliga myndigheter. Det säger Helena Lönnkvist, som leder projektet med praktikanter på Kriminalvården.

– Kriminalvården kommer också behöva mycket personal i framtiden. Praktiken leder inte automatiskt till ett jobb här. Men vi hoppas att en del praktikanter kommer att vilja söka jobb här, säger hon.

Skogsstyrelsen är den myndighet som har tagit emot flest nyanlända praktikanter. De arbetar också med ett annat projekt där de just nu tar emot 75 nyanlända praktikanter i Skåne.

Precis som inom Kriminalvården gör de jobb som inte skulle bli gjort om myndigheterna inte hade praktikanter. De arbetar tillsammans med svenska praktikanter som har varit arbetslösa länge.

– Många av de nyanlända är positiva, arbetar hårt och vill börja jobba så fort som möjligt. De har gett grupperna mycket positiv energi, säger Therese Ludwig, projektledare på Skoggsstyrelsen.

Fakta: 

Fakta

De statliga myndigheter som har tagit emot flest nyanlända praktikanter från april 2016 till februari 2017.

Skogsstyrelsen: 218

Trafikverket: 111

Skatteverket: 101

Källa: Statskontoret

Ordlista

Kriminalvården = en statlig myndighet som har ansvar för fängelser, häkten och frivård

nyanlän/d -t -a = person som nyligen har kommit till Sverige

praktikant -en -er = person som provar på att arbeta på en arbetsplats (ofta utan lön) för att lära sig mer om arbetet

Skogsstyrelsen = en statlig myndighet som arbetar med frågor om Sveriges skogar

Statskontoret = en myndighet som arbetar med att undersöka hur statliga myndigheter arbetar

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam