”Politik är viktigt för problemen måste lösas tillsammans” | Sesam
  • Ali delar ut papper inför ett möte med Socialdemokraterna i Umeå.
Sesam

”Politik är viktigt för problemen måste lösas tillsammans”

Polisen jagade Ali Yasin Dahir av politiska orsaker. Därför fick han fly från Somalia till Sverige.

När Ali Yasin Dahir var 19 år kom han till Sverige. Han hade precis gått ut gymnasiet i Somalia och börjat arbeta som lärare. Ali anklagades för att vara emot Somalias regering. Polisen ville därför sätta honom i fängelse. Då flydde han till Malmö i Sverige.

Efter 2,5 år fick Ali uppehållstillstånd. Under tiden träffade Ali sin före detta fru och många nya vänner.

– Många tyckte att vi som kom från ett annat land var exotiska. Det var väldigt lätt att få vänner då. Många pratade med mig och var nyfikna. Jag fick mycket hjälp. I dag vet jag att det är svårare att få vänner i Sverige, berättar Ali.

Ali tyckte att Malmö var väldigt kallt. Han hade alltid två skjortor och två tjocka tröjor på sig. Nu bor han i Umeå i norra Sverige.

– Nu när jag vet hur kallt det är här i norra Sverige klagar jag inte längre på Malmö, skrattar Ali.

Ali fick snabbt jobb som servitör i en restaurang.

– Jag var ung och kunde inte laga mat. Jag visste inte ens hur man gjorde spaghetti. Därför betalade jag mycket pengar för mat på restaurang. Men kocken på restaurangen lärde mig att laga mat.

På restaurangen lärde sig Ali vad han som muslim kunde och inte kunde äta. När han lärde sig bättre svenska kunde han också läsa på maten i affären vad han kunde äta.

Ali började senare studera internationell migration vid Malmö universitet.

– Efter två år på utbildningen slutade jag. Jag ville inte studera mig själv som migrant. Jag ville lära mig mer om varför människor flyr från sina länder, berättar Ali.

Samtidigt började Ali arbeta för Röda korset. Genom Röda korset fick Ali åka till Kenya. Där dokumenterade han flyktingars situation. Senare arbetade han som tolk för FN i Somalia.

Då förstod Ali varför politik är viktigt.

– I Somalia, Kenya och Sverige kunde inte jag förändra någonting själv. Problemen kan bara lösas tillsammans. Därför tycker jag politik är viktigt nu. I politiken diskuterar vi hur vi ska lösa problem tillsammans, förklarar Ali.

När Ali var liten berättade hans morbror om kriget i Vietnam och apartheid i Sydafrika. Då lärde sig Ali också om den kända svenska statsministern Olof Palme. Han kämpade mot både kriget och apartheid. Olof Palme var ledaren för det Socialdemokratiska partiet i Sverige.

När Ali kom tillbaka till Malmö blev han medlem i Socialdemokraterna.

I dag bor Ali i Umeå. Han har nu bott i Sverige i 33 år. Han är fortfarande medlem i Socialdemokraterna.

– Nu har jag fyra förtroendeuppdrag i kommunen och Socialdemokraterna i Umeå. Det är för många. Vi behöver fler unga som vill vara med. Särskilt unga som inte är födda i Sverige.

I de politiska grupper Ali arbetar är han den enda som inte är född i Sverige.

– Här i Umeå säger många att det inte är som i Malmö. De säger att Umeå inte är segregerat. Men det är det. Till norra Umeå är det bara invandrare på bussen. Till södra Umeå åker bara människor som är födda i Sverige. Därför är det viktigt att vi som inte är födda i Sverige också är med och bestämmer i politiken, förklarar Ali.

Ordlista

apartheid = lagar som ger svarta och vita människor olika rättigheter

dokumentera -r -de -t = skriva ner vad som händer

exotisk -t -a = någonting ovanligt från en annan plats

förtroendeuppdrag -et - ett uppdrag man blir vald att göra av en förenings medlemmar i demokratiska val

regering -en -ar = de som styr ett demokratiskt land

segregera/d -t -de = när till exempel svenskar och invandrare aldrig möts i samhället, utan bor på olika platser och arbetar med helt olika sorters arbeten

socialdemokratiska partiet = politiskt parti som leder Sverige nu

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam