• Från skärtorsdagen klär barn ut sig till påskkärringar. De brukar knacka på hos grannar och be om godis. Många köper hem godis till påsk för att kunna ge till barnen.
Sesam

Många traditioner under påsken

Påsken är en av de långa lediga helgerna under våren. Många är tillsammans med familj och vänner.

I Sverige börjar man fira påsken på påskafton. Det är dagen före Jesus uppståndelse i berättelsen i bibeln. När påsken kommer är den 40 dagar långa fastan slut. Förr i tiden brukade man undvika att äta kött då.

Så var det för 500 år sedan när Sverige var ett katolskt land. Men för de flesta i dag är påsken mest en ledighet då man är tillsammans med familj och vänner.

Påsken är den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det är någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. Därför har påsken olika datum varje år, till skillnad från till exempel julen.

Maten

Vanliga ägg från höns är ett måste för många under påsk. Det är vanligt att man börjar påskmiddagen med att alla målar äggen innan man skalar dem.

Traditionen att måla äggen och att göra påskmåltiden festligare finns i hela Europa. Det blev vanligt hos många människor i Norden på 1700-talet.

Förr gav man bort dekorerade ägg när det var påsk, både till sina vänner och även till sitt tjänste-folk.

Vid slutet av 1800-talet kom påskägg av papp som man fyllde med godis.

Alltså den typen av ägg med godis i som vi ger varandra i dag.

Vi äter ägg till påsk för att hönorna började värpa ägg till påsk efter vinterns uppehåll. I dag värper hönorna ägg hela året i stora stallar där de får ljus och mat som om det var sommar året om.

Många äter fisk under påsken. Vanligast är inlagd sill och lax.

Påskmust

I Sverige har vi en speciell dryck som många dricker till påsk. Påskmust. Den är den vanligaste drycken även under jul men då heter den julmust. Förr tillverkade ett enda företag julmust före jul och lagrade musten i ett år innan den såldes.

Receptet för julmust-extraktet ägs av ett företag och är hemligt.

Det är bara tre personer som känner till de exakta ingredienserna.

Extraktet säljs till olika bryggerier som tillverkar must.

Pynt

Många köper björkris till påsk. Man sätter det inomhus i en vas några veckor före påsk.

Till påsk har björkriset slagit ut och fått gröna blad. Man dekorerar riset.

Man sätter färgade fjädrar och hänger målade pappägg i riset.

En del dekorerar buskar utomhus också. Många köper gula påskliljor till påsk och ställer på bordet.

Fakta: 

FAKTA

Förr trodde man att detta var häxornas natt. Häxorna flög på kvastar till Blåkulla där de firade djävulen. Därför klär barn i dag ut sig till påskkärringar. Barnen knackar på hos folk och önskar glad påsk och hoppas på att få godis. Påskkärringar kan man också träffa på under påskafton.

Förr skulle man fira långfredagen lugnt, helst med svarta kläder. Sorg-temat har funnits med till modern tid. Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Långt in i vår tid var affärer, restauranger och biografer stängda.

Hela påskhelgens mer glada firande börjar på påskafton. De här tre dagarna firar många med att hälsa på vänner och familj. Man äter mycket mat, godsaker och dricker gott. Man ger varandra påskägg av kartong som är fyllda med godis.

Ordlista

dekorera/d -t -de = som man har gjort fint, t ex målat

ett måste = något man måste ha

fasta -n = en tid då man inte äter något av religiösa skäl eller hälsoskäl

katolsk -t -a ett katolskt land = ett land som tillhör den katolska kyrkan

tjänstefolk -et = personer som arbetar hemma hos rikare familjer, till exempel med att laga mat, städa, ta hand om gården och ta hand om barnen

uppståndelse -n Kristus uppståndelse = när Jesus blev levande igen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Antifascismen vinner mark i USA

Den antifascistiska rörelsen växer sig allt starkare i USA, menar historikern Mark Bray, aktuell med boken Antifa.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu