Beston Kalefa: Jag är inte en terrorist men jag ska bli en sabotör | Sesam

Krönika


1

  • Beston Kalefa föreläser om mänskliga rättigheter och hederskultur.
Sesam

Beston Kalefa: Jag är inte en terrorist men jag ska bli en sabotör

Ännu hade röken inte lagt sig från attacken på Drottninggatan i Stockholm förrän nättrollen skred till verket. Fort gick det också. Lögner blandades med fakta för att skapa en illusion. En illusion som rasisterna försökt lura i oss i flera år. Att du som är muslim är en terrorist. Min mamma har de lyckats lura.

Efter att de grep terroristen som körde ihjäl folk i Stockholm så ringde min mamma till mig. Hon var ledsen över att ondskan slagit till i Sverige.

– Varför döda ett barn? Inte för att det är okej att döda vuxna, men varför ett barn?

Som mor till fem barn brast det i hennes hjärta när hon föreställde sig smärtan av att förlora ett barn.

Sen sa hon att hon var glad att terroristen inte var arab.

– Men mamma, vi är inte araber, vi är kurder, sa jag.

Hon svarade med rädsla i rösten.

– I deras ögon är vi tyvärr alla detsamma.

Så jag frågade, men tror du att de kommer göra skillnad mellan oss och en uzbek?

– Jag hoppas det. Det blir synd om andra uzbeker men kanske skyller de inte på oss då, sa hon

Efter 34 år i Sverige så känner min mamma, en svensk-kurdisk medborgare, rädsla och ångest. Hon är rädd för att människor med fördomar ska hålla henne ansvarig för en annan individs brutala handlingar och illdåd. Hon är rädd att samma människor kommer att hata henne för att hon råkar ha samma religion som en terrorist. Tyvärr är hon inte ensam om att känna den rädslan.

Det gör ont i mitt hjärta att fyra människor miste livet på grund av en ond människas handlingar. Den smärtan sprider sig sedan till min själ när jag hör min mammas ord.

Enligt synonym-ordboken finns det ett antal synonymer för ordet terrorist. En av dem är sabotör. Enkelt översatt så betyder sabotör en som gör skada.

Vi goda människor borde alla bli sabotörer. För då skulle vi sabotera terroristens och rasistens illusioner! Deras illusioner och planer på att försöka skapa hat och klyftor mellan oss.

De har sina vapen och vi har våra. Där de sprider hat ska vi sprida kärlek. Där de sprider fördomar ska vi sprida förståelse. Där de diskriminerar ska vi respektera. Där de sprider rädsla ska vi sprida mod. Bemöter de oss med våld så ber vi om styrka från varandra, och göra det som är nödvändigt för att stå emot.

Jag är inte naiv. Jag vet att de har mäktiga vapen men jag, du och vi har något ännu mäktigare.

Vi har nämligen tagit till oss Martin Luther Kings ord. Han var rädd för de goda människornas tystnad. Ondskan visade sig i fredags men Sverige, speciellt stockholmarna, svarade. Med manifestation, sång, kärlek och gemenskap.

Liksom övriga Sverige hedrade vi på min arbetsplats offren för terrorattacken med en tyst minut. Där stod över 200 ungdomar och ledare på Tegelbruket. Tillsammans representerade vi stora delar av världen. Tillsammans är vi väldigt många sabotörer. Tillsammans är vi starka! 1

Arbetar med mänskliga rättighetsfrågor

Ordlista

brista brister brast brustit = att gripas av en okontollerbar känsla, till exempel stor sorg eller starkt medlidande

brutal -t -a = som använder mycket våld och struntar helt i vad andra känner

illdåd -et - = ett brott eller en handling som man tycker är fruktansvärt

illusion -en -er = något som man tror men som är fel

nättroll -et - = personer som skriver på internet för att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller diskussioner som inte leder någon vart

ondska -n = en lust att vara elak och låta andra människor lida

ångest -en = när man är mycket rädd eller stressad och känner sig hotad utan att man vet andledningen

© 2019 Sesam