”När jag fick barn ville jag bli en del av det svenska samhället” | Sesam
  • Antonio Valencia arbetar bland annat som mental coach med inriktning på både relationer och barn. Han har också själv två barn. ”Jag tycker att föräldrar borde tala om för sina barn varje dag att de älskar dem. Och att de är glada att ha dem i sina liv. Jag tror att det kommer att leda till att barnen blir helt andra människor som vuxna”, säger han.
Sesam

”När jag fick barn ville jag bli en del av det svenska samhället”

För Antonio var det hans egen inställning som öppnade dörren till Sverige.

Antonio Valencia var tonåring i Perus huvudstad Lima på 1980-talet. Det var en farlig tid i landet, med mycket terrorism och bil-bomber ute på gatorna. Det var också stor brist på mat.

– Jag var den enda killen i en familj med min mamma och fem systrar. När jag var 12, 13 år fick jag ställa mig i kö på helgerna för att få mat till familjen, berättar Antonio Valencia.

Antonios morbror var stats-åklagare. Därför blev situationen med tiden farligare för familjen. Hela familjen riskerade att bli hotade av kriminella som ville hämnas. Antonio och en av hans systrar flyttade därför till Schweiz för att studera och få ett tryggare liv.

I Schweiz studerade han till kock i ett år. Där träffade han även svenska Laila, som arbetade som au pair i Schweiz. Men Antonio blev förvisad från Schweiz. De berodde på hans samling med luft-pistoler och en kompis i slagsmål.

– En kompis hamnade i bråk en kväll och jag blandade mig i bråket. Samtidigt hittade polisen en luftpistol i bakluckan på min motorcykel. Det var en ny luftpistol som jag hade köpt, som låg kvar i sin förpackning. På grund av det blev jag förvisad från Schweiz. Men polisen som följde mig till flygplanet tyckte att det var lite löjligt att bli förvisad på grund av en luftpistol.

Antonio Valencia flyttade till sin flickvän Laila i Sverige. Men i början trivdes han inte alls. Han tyckte att vädret var för kallt. Han planerade att flytta tillbaka till Schweiz så fort han skulle få komma in i landet igen. Men några år senare fick han och Laila sonen Vincent. Det förändrade Antonios sätt att se på livet i Sverige.

– Innan dess var jag ganska negativ till livet här. Jag umgicks mest med andra invandrare som var negativa och det smittade av sig. Men när jag fick barn ville jag öppna mig och bli en del av det svenska samhället. Umgås mer med svenskar.

Det öppnade många dörrar för Antonio. Men det hade också ett pris.

– Jag förlorade tyvärr många av mina gamla vänner när jag integrerade mig i Sverige. ”Du är peruan, inte svensk”, kunde de säga när jag skulle träffa svenska kompisar.

I dag är Antonio Valencia utbildad till mental coach. Nu förstår han de gamla vännerna på ett annat sätt. Han tror att det handlar om att många känner sig trygga i sin bubbla, med människor som förstår dem. Det kan vara läskigt att ta första steget till att lära känna nya människor.

Antonio Valencia och Lailas förhållande tog slut. Så småningom träffade han Kela och de gifte sig.

För några år sedan bodde Antonio Valencia, Kela och de två barnen i Peru i ett år. Då använde de samma tänkande. I början umgicks de mest med sina svenska kontakter.

Och de irriterade sig på att allt tog så lång tid i Peru. De var vana vid att allt skulle göras snabbt, som i Sverige. De var nära att flytta tillbaka till Sverige igen. Tills Kela en dag sa: ”Vi borde leva som peruaner, inte som svenskar!”. Efter det slutade de att stressa i onödan och började umgås mycket mer med peruaner. De fick en så bra upplevelse av landet att Antonios fru knappt ville åka hem till Sverige igen.

I dag arbetar Antonio Valencia som restaurang-konsult och mental coach. Han håller också på att starta ett eget klädmärke. Planen är att kläderna ska produceras i Peru och ge arbeten åt kvinnor.

Vad var det som fick honom att komma in i samhället? Antonio Valencia tror att det var att alltid ha ett arbete och att lära sig svenska snabbt. Hans första jobb var att skura toaletter på en skola i en förort.

– Så länge jag kan så kommer jag alltid att arbeta och bidra till att samhället växer, säger Antonio Valencia.

Ordlista

au pair = en person som bor hos en familj, tar hand om familjens barn och gör en del arbete i hemmet

förvisa/d -t -de bli förvisad = bli utvisad, bli tvungen att lämna ett land

inställning -en här: ett sätt att se på något, till exempel positivt eller negativt

kontakt -en -er svenska kontakter = personer de kände från Sverige eller via personer i Sverige

luftpistol -en -er = en form av vapen som man bland annat använder inom sport-skytte

mental coach = person som arbetar med personlig utveckling och med att få personer att tänka på nya sätt för att få bättre liv

restaurangkonsult -en -er = person som arbetar som konsult i restaurangbranschen, till exempel med att ge råd om inredning och vilken mat som ska serveras

statsåklagare -n - här: en högt uppsatt åklagare som utreder om personer har begått brott och t ex bestämmer om de ska komma till domstol

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam