• Sesam har tidigare visat när detta hus flyttade från Malmberget till Koskullskulle. Så småningom ska alla som bor i Malmberget flytta (men alla hus flyttar inte med).
Sesam

Hyresgäster får högre hyror när staden flyttar

Sesam har tidigare skrivit om Kiruna och Malmberget. De två orterna ligger nära en gruva. Gruvan växer och människor måste flytta.

2019 ska Malmberget vara tomt. Men än tusen personer bor i hyres-lägenheter. Då måste alla flytta.

Det första året betalar de samma hyra för de nya lägenheterna. Men sedan kommer hyrorna att bli högre. De kan bli mer än dubbelt så höga.

De som bor i villa eller bostadsrätt får ersättning för att de måste flytta. Hyresgäst-föreningen tycker att det är orättvist.

– Hyresgästerna borde också få ersättning istället för hyres-höjning, säger Gun Isaxon på Hyresgästföreningen.

Ordlista

bostadsrätt -en -er = en lägenhet som man ”köper”

ersättning -en -ar de får ersättning för att de måste flytta = de får pengar

hyr/a -an -or = avgift som man betalar varje månad t ex för en bostad

hyresgäst -en -er = person som bor i t ex en lägenhet utan att köpa den och som får betala en avgift (=hyra) för det varje månad

hyreshöjning -en -ar = att hyran blir högre

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Diabetes i unga år förkortar livet

Personer med typ 1-diabetes har en betydligt kortare livslängd, jämfört med andra. Den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar är den stora faran och ju yngre någon är när hon eller han drabbas, desto större är risken att dö i förtid. Det visar en studie vid Göteborgs Universitet, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

© 2024 Fria.Nu