Tänk så bra vi har det! | Sesam

Krönika


1

  • Marie-Chantal Long
Sesam

Tänk så bra vi har det!

Jag sitter i köket och äter frukost med min man. Klockan är sex på morgonen. Vi läser tidningen, som kom direkt till vårt brev-inkast klockan tre.

Det är tyst i huset. Vi bor högst upp, på tredje våningen. Inga ljud hörs från gatan, inga ljud från himlen, inga ljud från trapphuset.

Vi dricker te och äter smörgåsar. Vi pratar om det vi läser: teater, politik, en skämt-teckning, ett spännande teve-program som kommer på kvällen. Det är en skön morgon i Stockholm, Sverige. Jag säger till min man:

– Tänk så bra vi har det. Tänk om det blev krig här, om bomber föll ner på vårt hus. Tänk på vår stad, tänk om bussarna slutade gå. Tänk om tidningarna försvann och elektriciteten och vattnet. Tänk om alla våra böcker försvann i en brand, alla saker, möblerna, datorerna, våra fotografier, våra minnen. Tänk om hela vårt liv försvann...

Han lyssnar men säger ingenting. Jag fortsätter:

– Jag kan inte sluta tänka på det. Det är så orättvist att vi har det så bra och lugnt. Andra förlorar allting och måste lämna sitt land och sitt liv bakom sig. Jag vet inte hur jag skulle må om det hände mig. Oss. Jag vet inte om jag skulle orka.

Jag pratar ofta på det sättet och min man behöver inte svara. Det räcker att han lyssnar på mig.

Sen går vi hemifrån båda två och åker till våra jobb. Bussen går som den ska.

Kanske i morgon, eller nästa vecka, eller på söndag, måste jag prata om detta igen. Med min man, mina kollegor, mina barn, mina kompisar. Jag bara måste.

– Tänk om vårt lugna, svenska liv försvann. Tänk om bomberna föll ner på vår stad och förstörde våra minnen, våra liv.

Tänk att det är just det som hänt dem: de som är mina elever och kallas flyktingar, nyanlända, invandrare.

Dem vill jag ge det svenska språket. Jag vill ge dem all min tid, all min energi, all min omsorg. Det är väl det minsta jag kan göra, jag som fick ett så bra liv.

Fakta: 

Marie-Chantal Long är lärare och författare.

Ordlista

brevinkast -et - = en lucka i dörren som det kommer tidningar och post igenom

kolleg/a -an -or = arbetskamrat

omsorg -en -er hon ger honom omsorg = hon tar hand om honom och bryr sig om honom

trapphus -et - = trapporna utanför lägenheterna i ett hus där många bor

© 2019 Sesam