Vem ska ha underhållet? | Sesam

Fråga oss


Privatekonomi

  • Ska ungdomar hjälpa till att betala hemma när en ensam förälder har det svårt ekonomiskt?
Sesam

Vem ska ha underhållet?

Min dotter bor med mig och går sista året på gymnasiet. Hon får studiebidrag och underhållsstöd. Jag är ensam och lever på en sjukpension. Det går inte runt ekonomiskt för mig. Jag kan inte få något bidrag från socialen eftersom vi bor i eget hus. Hur mycket ska en ungdom som går sista året på gymnasiet betala hemma?

Svar: Föräldrar är ansvariga för sina barn tills barnen fyller 18 år. Om barnet går i skola har föräldrarna ekonomiskt ansvar för barnet tills barnet är 21 år. Det betyder att föräldrarna måste ge ungdomar som går i skolan mat, kläder och bostad. De måste också se till att deras skolungdom har saker så de kan sköta hygien och skola.

Du skriver att du är ensam om ekonomin. Det är svårt att få pengarna att räcka. Det är inte konstigt alls då du har en låg inkomst. Många ensamma föräldrar har svårt att få sin ekonomi att gå runt. Din dotter får studiestöd tio månader om året och förlängt underhållsstöd under hela året tills hon går ut skolan. Studiestödet är i dag 1 050 kronor per månad och underhållsstödet 1 573 kronor per månad. Det blir 2 623 kronor per månad. Eftersom din dotter är över 18 år är det hennes pengar.

Mitt råd till dig är att du sätter dig ner med din dotter och berättar för henne hur er gemensamma ekonomi ser ut. Visa henne vad du har för inkomst och vad dina pengar går till varje månad. Säg till henne att hon behöver bidra med något för att ekonomin ska gå runt. Be henne berätta vad hon gör med sina pengar varje månad. Visa henne vad du har över ”till egna nöjen” varje månad.

Om din dotter inte vill hjälpa till med ekonomin får du tänka igenom vad du kan dra ner på av det du betalar för henne. Du kanske måste köpa billigare mat. Du kanske måste säga att hon får köpa saker som hon behöver till skolan och till sin hygien. Du kan inte tvinga henne att ge dig pengarna från studiestödet eller underhållsstödet. Det du kan göra är att diskutera med henne och få henne att vilja samarbeta med dig!

Ordlista

ansvarig = som har ansvar för någon eller något

gå, går, gick, gått runt hon går runt på sin lön = hon klarar sig på sin lön

sjukpension -en -er = pengar som som man får om man är för sjuk för att arbeta

studiebidrag -et - = pengar som man får för barn över 16 år när de studerar

underhållsstöd -et = pengar från den förälder som barnet inte bor med, ibland via Försäkringskassan

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam