Språket gav henne jobb och arbetstillstånd | Sesam
  • Ia är fick börja som städare, men nu har hon blivit svensklärare.
Sesam

Språket gav henne jobb och arbetstillstånd

Ia flyttade från Grekland för två år sedan. Hon började jobba som städare. Nu är hon svensklärare.

la Lamaj sitter i ABF:s källare i Umeå. Hon väntar på sina elever som kommer dit för att lära sig svenska. Alla är asylsökande från Afghanistan. För två år sedan kom Ia till Sverige med sin familj. De kom först till Stockholm men bor nu i Holmsund utanför Umeå i norra Sverige.

Ia är född i Georgien men flyttade till Grekland när hon var väldigt ung. I Grekland träffade hon sin man Ridval som är född i Albanien.

När den ekonomiska krisen kom till Grekland blev många i Grekland arbetslösa. Det nazistiska partiet Gyllene Gryning fick mer stöd när de skyllde krisen på flyktingarna och migranterna i landet.

– De sa att vi inte var greker och hotade oss, berättar Ia.

Ridval arbetade hos en kvinna som var medlem i Gyllene Gryning. När Ridval hade arbetat en månad bad han om sin lön. Kvinnan vägrade betala honom så Ia och Ridval anmälde henne.

– Kvinnan hotade oss och människor började kasta stenar mot vårt hus och ropade fula ord. Vi blev rädda och bestämde oss för att söka asyl i Sverige, förklarar Ia.

När de kom till Holmsund såg hon skog och hav.

– Jag blev som ett barn. Jag tittade nyfiket på allt. Det var inte några människor på gatan. Det var jättekonstigt. I min stad var det alltid många människor. Jag undrade var alla var. Det fanns massa hus.

Det tog lång tid innan Ia fick någon svensk kompis.

– Någonting som är konstigt i Sverige är att alla sitter ensamma på bussen. I Grekland pratar och skrattar man med varandra. Därför är det svårt att få vänner här.

Nu har Ia två bra vänner. Hon äter ofta middag hos dem.

Ia lärde sig själv svenska genom appar på telefonen, datorn och att titta på tv. Hon frågade Migrationsverket om det fanns någon skola där hon kunde lära sig svenska. Migrationsverket sa nej.

Senare fick Ia reda på att Arbetarnas bildningsförbund (ABF) fanns. Där kunde asylsökande utan personnummer lära sig svenska.

Ia gick en av ABF:s svensk-kurser men ville lära sig svenska snabbare. Då frågade hon om hon kunde få praktik på en förskola i Holmsund.

– Alla var jättesnälla på förskolan. Jag frågade hela tiden vad olika ord betydde. Alla hjälpte mig och barnen rättade mig hela tiden.

En dag när Ia var på förskolan fick hon veta att familjen inte hade fått asyl i Sverige.

– Vi var tvungna att hitta jobb och söka arbetstillstånd istället, berättar Ia.

Ia pratade med sin gamla svenska-lärare på ABF. Läraren frågade sin chef om Ia kunde jobba på ABF. Ia fick börja jobba som städare och kunde söka arbetstillstånd i Sverige.

Efter sju månader fick hon arbetstillstånd. Ias gamla svenskalärare hade slutat. Chefen på ABF tyckte att Ia var så bra på svenska att Ia fick börja arbeta som svenskalärare istället.

– I början var jag blyg. Nu pratar jag hela tiden. Jag säger ofta till mina elever att de inte ska vara rädda att säga fel. Många tror att svenskar inte tycker att vi kan svenska. Det är inte så. Svenskar är jättesnälla. De hjälper en. Man måste tänka att jag kan prata svenska.

Ordlista

Arbetarnas bildningsförbund, ABF = skola med många olika utbildningar

app -en -ar= program på telefonen

arbetstillstånd -et - hon har arbetstillstånd = hon får arbeta och bo i Sverige

migrant -en -er = person som flyttar till ett annat land

skylla/a -er -de -t hon skyller på honom = hon säger att han gjort fel

svenskkurs -en -er = där man får lära sig svenska

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam