Sverige bäst i VM | Sesam
  • Tove Alexandersson vann tre guldmedaljer.
Sesam

Sverige bäst i VM

Sverige blev bästa land i VM när vi vann fem guldmedaljer och två silvermedaljer i skidorientering.

De svenska skidåkarna i VM i skidorientering vann fem guldmedaljer och två silvermedaljer. Det betyder att Sverige blev det bästa landet i VM. Tove Alexandersson och Erik Rost vann Sveriges första guldmedalj i mixed-stafetten, där en man och en kvinna tävlar tillsammans. Sedan vann Alexandersson en guldmedalj till när hon tävlade i sprint-tävlingen.

– Jag är jätte-nöjd med själva loppet. Det var väldigt svår orientering i dag, säger Alexandersson till orienterings-förbundets webbplats.

Efter det vann Ulrik Nordberg sin allra första VM-medalj i sprint-tävlingen. Det blev också guld.

– Äntligen! skrek Nordberg lyckligt när han åkte i mål.

Alexandersson vann sedan sin tredje guldmedalj. Den vann hon i medel-distans, där man tävlar på en medel-lång bana.

Hon åkte i mål hela en och en halv minut före tvåan Polina Frolova från Ryssland. Det trots att hon gjorde ett litet misstag i början på tävlingen.

Själv tyckte Alexandersson att det var ett roligt men svårt lopp. Det slutade med att Rost också lyckades vinna en guldmedalj till. Den vann han i tävlingen för lång-distans, som är den längsta banan.

– Helt otrolig känsla! Det här är något jag har drömt om så länge jag minns, och nu står jag här, säger Rost till det svenska orienterings-förbundet.

Alexandersson försökte vinna ytterligare en guldmedalj i tävlingen för lång-distans. Men hon kände sig inte helt frisk och åkte därför inte klart loppet.

Rost vann även silvermedalj i tävlingen för medel-distans. Det svenska herrlaget vann också en silvermedalj när de kom tvåa i stafett-tävlingen. 1

Ordlista

lopp -et - = tävling

medel här: som är mitt mellan det längsta och det kortaste

skidorientering -en - = en sport där man åker skidor i en bana som man måste hitta med hjälp av en karta

sprint -en - här: när man åker en kort bana som går snabbt

stafett -en -er = en tävling där man tävlar i lag och turas om att åka

Rekommenderade artiklar

© 2018 Sesam