Vännerna lyckades bli en del av samhället | Sesam
 • Vännerna Yosef Mohamed och Khalid Qassim ville skicka pengar till Somalia på ett lättare sätt. Därför startade de ett eget företag.
Sesam

Vännerna lyckades bli en del av samhället

Vännerna Yosef och Khalid startade ett eget företag som gör det enklare att skicka pengar utomlands.

Många människor som bor i Sverige vill skicka pengar till sin familj som bor kvar i hemlandet. Därför ville Khalid, Yosef och hans lillebror Ali göra så att det blir enklare. Nu äger de och arbetar på sitt företag Transfer Galaxy som ligger i Örebro. Där kan den som vill skicka pengar från sin svenska bank till en person i ett annat land. Den får pengarna i sin telefon. Allt sker online.

När Yosef och Khalid kom till Sverige var de två och tre år gamla. De har växt upp här.

– När jag var 13 år ville min pappa att jag skulle gå i en ny skola. Han ville att jag skulle få nya vänner. I den nya skolan lärde jag mig hur människor i Sverige gör. Det har hjälpt mig jättemycket, säger Yosef.

Khalid gick i skolan i ett område där det var bra blandning på människor. Båda två tyckte att skolan var rolig och enkel. Både Khalid och Yosef har gått många år i skolan och kan väldigt mycket. Men ibland har det varit svårt att få jobb för att deras namn inte är typiskt svenska.

– Ibland var det svårt att få de jobb jag ville ha, många människor har fördomar. Men jag ville aldrig ge upp och min mamma och pappa har hjälpt mig mycket, säger Khalid.

Både Yosef och Khalid vet att de har haft det bra som växt upp i Sverige och inte i Somalia. I Sverige är det enkelt att gå i skolan och det kostar ingenting.

– I Sverige kan du bli vad du vill, säger Khalid.

– Vi har kämpat i många år för vi ville vara en del av samhället. Med vårt företag visar vi det, säger Yosef.

När de kom till Sverige var det för att det var inbördes-krig i Somalia. Deras familjer tvingades fly till grannländerna och sedan åkte de vidare till Sverige. Det var inte enkelt för någon. Men när de flydde 1988 var det en annan känsla i Sverige mot vad det är i dag.

– Det är mycket hårdare mot invandrare i dag, säger Yosef.

Ibland åker de tillbaka till Somalia för att hälsa på sin familj. Då förstår de att de har det bra i Sverige och det är de glada för. De vill inte flytta tillbaka. De var så unga när de kom till Sverige att de inte vet hur det är att växa upp i Somalia. Men när de besöker hemlandet förstår de lite bättre.

– Vi uppskattar vårt liv här i Sverige mycket mer då, säger Khalid.

Killarna har lyckats och det går bra för deras företag.

– Om man kommer till Sverige när man är vuxen är det lättare att se skillnaderna mellan länderna. Den största utmaningen är att anpassa sig till det svenska samhället. Det är jättebra att försöka möta människor med annan bakgrund, säger Yosef.

– Att börja spela fotboll eller någon annan sport är ett bra sätt att träffa nya människor och lära sig svenska. Om föräldrarna kommer till Sverige tillsammans med barnen måste de hjälpa dem så att de blir en del av samhället. De vuxna är jätteviktiga för att barnen ska få en bra chans, säger Khalid.

Fakta: 

Yosef Mohamed

 • Ålder: 30 år
 • Familj: Fru och en dotter som är sex månader gammal
 • Arbete: Chef på företaget Transfer Galaxy
 • Intressen: Fotboll. Han tycker bäst om fotboll från England och favorit är Arsenal
 • Kommer från: Hargesia i Somalia

Khalid Qassim

 • Ålder: 29 år
 • Familj: Fru och en son som är tre år gammal
 • Arbete: Jobbar på Transfer Galaxy och tar hand om affärerna
 • Intressen: Fotboll. Han tycker bäst om italiensk fotboll och favorit är AC Milan.
 • Kommer från: Hargesia i Somalia

Ordlista

anpassa -r -de -t = ändra så att något passar bättre

fördom -en -ar ha fördomar = tro något trots att man inte vet hur det är

grann/land -landet -länder = länder som delar gräns med varandra

hem/land -landet -länder = landet man är född i och ens familj kommer från

inbördeskrig -et - = ett krig inom ett land

online = över internet

utmaning -en -ar = något som är både svårt och är intressant

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam