Sesam lär dig bättre svenska | Sesam

Debatt


1

Sesam

Sesam lär dig bättre svenska

För många år sedan arbetade jag med en vän från ett afrikanskt land. Han blev snart en nära vän till familjen. Mina döttrar var små och mitt yngsta barn hade just lärt sig prata.

Vår vän från Afrika kämpade med svenskan. Ja, han kämpade inte bara med svenskan. Han kämpade med mörkret och kylan också. Men att Sverige blir mörkt och kallt på vinter-halvåret är svårt att ändra på.

Däremot gjorde vår vän stora framsteg med svenskan. Han tog hjälp av barnen. De tyckte det var roligt att lära honom vad alla saker hette.

De pekade på vår kökslampa och sa ”lampa”, högt och tydligt. Vår vän upprepade ordet.

De pekade på mjölk-glaset och sa ”mjölk”. Ordet upprepades av vår vän.

Så där höll de tre på länge.

Det hör till historien att vår afrikanske vän var och är mycket barnkär. I dag har han två egna små barn. Det hjälpte honom att han ville prata med barnen och skoja med dem. De kunde inte någon engelska. Han var tvungen att lära sig svenska.

Det hjälpte honom mycket att använda svenskan ofta.

När sedan hans fru flyttade hit från deras hemland pratade han svenska med henne. Hon fick lära sig svenska genom att prata med honom varje dag på svenska.

Det är inte alla som kommer till Sverige som har svenska vänner de kan lära sig svenska av. Men att träna på svenska och lära sig om vardagen här är viktigt. Det går lättare och snabbare att bli en del av Sverige då och att få arbete.

I handen håller du något som kan hjälpa dig. Vi vill hjälpa dig. Därför har vi gjort en del ändringar i Sesam. Tidningen har fått nytt utseende.

Vi tycker själva att Sesam nu är bättre och snyggare. Tidningen har nu 24 sidor och fler nyhets-artiklar.

Som vanligt finns ett uppslag med uppgifter att träna svenska med. Våra läsares frågor finns också kvar.

Nytt är våra porträtt av människor som lever och arbetar i Sverige och är födda i ett annat land. Varje vecka får du läsa om en ny person och hennes eller hans liv som ny svensk. Serien kallar vi Nya svenskar.

Vi är stolta över vår tidning. Vi är stolta över alla er som läser Sesam. Vi hoppas att Sesam kan hjälpa just dig att lära dig svenska bättre.

Vi hoppas att våra artiklar kan få dig att känna dig mer hemma i ditt nya land.

Chefredaktör

Ordlista

däremot = istället

framsteg -et - = en förändring som gör att något blir bättre

kämpa -r -de -t = arbeta hårt

utseende -t -n = hur någon ser ut

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam