Pojken som hade nyfikna ögon och en arg pappa | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Pojken som hade nyfikna ögon och en arg pappa

Jag får en sådan lust att gå fram till denna pappa. Jag vill be honom lugna ner sig, be honom sluta förtrycka sin son.

De står i mat-affären framför mig, pappan och sonen. Sonen är kanske 12 år, med rufsig pojk-frisyr och nyfikna ögon. Han kör varu-vagnen mellan hyllorna. Pappan är kanske 45, pratar i telefon och verkar stressad.

Jag går och tänker på annat. Jag är inte stressad, bara trött. Jag tittar på pojken och tycker om honom. Han påminner mig om mina egna söner. Han påminner mig om när jag var och handlade mat med dem, för flera år sen. Jag tycker om pojkens nyfikna ögon.

– Titta hur du kör! Ser du inte att du stör folk? säger pappan med arg röst. Pojken tittar runt för att se vem han stör. Jag ler mot honom och han ler tillbaka.

Jag fortsätter att gå mellan hyllorna. Det är gott om utrymme i denna affär, och klockan är inte mycket.

Ändå fortsätter pappan prata till sin son, och låter lika arg som förr:

–Ta det lugnt med vagnen!

Pojken ser sig omkring igen. Han vet inte vad han ska göra. För det finns inga människor bredvid dem. Det finns ingen som han kan störa. Vad är problemet?

Jag får en sådan lust att gå fram till denna pappa. Jag vill be honom lugna ner sig, be honom sluta förtrycka sin son. Jag får en sådan lust att gå till pojken och le mot honom. Jag vill säga till honom att han inte gör fel. Att han kör sin vagn på rätt sätt. Att han inte stör och att han ska fortsätta titta på världen med sina nyfikna ögon. Och framför allt att han inte ska bry sig om det som hans pappa säger.

Men jag vågar inte göra det. Jag vet inte om det är rätt att prata så till ett barn. Jag går till kassan och betalar, och tycker väldigt, väldigt synd om pojken.

Jag hoppas att det bara var i dag som hans pappa var så sur och arg, och inte varje dag.

Jag hoppas att hans pappa bara hade en dålig dag, inte ett dåligt liv.

Jag hoppas att jag aldrig har talat så till mina egna barn. Jag ska fråga dem nästa gång vi ses.

Ordlista

förtryck/a -er -te -t här: behandla någon dåligt, få den att känna sig sämre

påmin/na -ner -de -t om = liknar

utrymme -t -n = plats

© 2019 Sesam