Min vän Andrew är Lejonkungen | Sesam

Krönika


Beston Kalefa
  • Beston Kalefa arbetar med frågor kring mänskliga rättigheter och hederskultur på ungdomshuset Tegelbruket i Örebro.
  • Beston Kalefa arbetar med frågor kring mänskliga rättigheter och hederskultur på ungdomshuset Tegelbruket i Örebro.
Sesam

Min vän Andrew är Lejonkungen

I djurens värld är lejonet högst upp i närings-kedjan. I människornas värld är det amerikanen. Lejonet kan röra sig fritt i sin natur men måste vara försiktig. Amerikanen kan också röra sig fritt men måste också vara försiktig. Bägge har fiender i sin natur.

I naturen anpassar sig djuren efter lejonet. I vår värld anpassar sig människor efter amerikanen. Du kommer att möta rasism i naturen. Bli inte arg då utan gå vidare. Du kommer även att möta fantastiska människor på vägen. De flesta svenskar är trevliga och vänliga. Om du har tur så får du träffa min vän Andrew som kommer ifrån Amerika.

Jag önskar att fler människor var som min vän Andrew. Andrew behandlar människor lika. Han bryr sig inte om var du kommer ifrån. Han respekterar dina åsikter fast han inte tycker samma sak. Han möter människor med respekt. Han säger ifrån när någon gör något dumt mot honom eller andra. Andrew bryr sig inte om hur bra du är på svenska så länge du är trevlig.

Andrew är inte som andra. Han pratar inte bara om integration utan han lever integration.

Många svenskar säger att de inte har något emot invandring men umgås aldrig med människor från andra länder. Andrew umgås med alla och inte bara vita människor. Han bjuder hem vänner och främlingar till sitt hem. Så länge du respekterar honom och andra människor så respekterar han dig.

Jag önskar att svenskar och människor från andra länder var mer som min vän Andrew. Att de inte bara pratade om att göra gott utan även gjorde gott. Tänk vad världen hade varit rolig om det var så. Då hade jag förstått varför världen ser upp till amerikanen.

Jag ser upp till min vän Andrew. För han är lejonet och jag är surikaten, och våra vänner är vårtsvinen. Tänk om vi alla kunde vara Simba, Timon och Pumbaa. Då hade vi alla sjungit Hakuna-Matata!

Arbetar med mänskliga rättigheter på ungdomshuset Tegelbruket i Örebro

Ordlista

integration -en = när man försöker få människor att bli en del av en större grupp

näringskedj/a -an -or = ett system där djur och växter lever av andra djur och växter som i sin tur lever på andra

rasism -en = när man tycker att folk är sämre för att de tillhör en annan folkgrupp

respekt -en = när man uppskattar och beundrar någon

åsikt -en -er = det som man tycker om något

© 2019 Sesam