Semla, hetvägg eller fastlagsbulle | Sesam
  • Åsa Sjölund från Gunnarsons konditori i Stockholm visar upp en liten och en stor semla.
Sesam

Semla, hetvägg eller fastlagsbulle

Var man än går just nu finns det semlor att köpa. Konditoriernas skyltfönster är fyllda med semlor av olika slag. Det är för att nästa vecka är det fet-tisdagen. Då säljs flest semlor. 54 procent av svenskarna äter en semla på fettisdagen.

Varför vi äter semlor

Semlan med grädde och mandelmassa är en ganska ny uppfinning. Men seden med bakverk innan fastan har funnits sedan medeltiden. Fettisdagen var sista dagen innan den tre veckor långa fastan före påsk. Semlan kallas därför också fastlags-bulle.

Ordet semla kommer från latinets simila. Det betyder vete-mjöl. Förr hade bara rika råd med vitt mjöl. När vitt mjöl blev vanligare fick semlorna den form de har i dag. Från början fick man bara äta semlor på fettisdagen. I dag säljs semlor från jul till påsk.

Hur äter man en semla

Semlor med en rund bulle, lock och mandel-massa under fanns i slutet av 1800-talet. Den vispade grädden kom senare och blev vanlig under 1930-talet. Semlan har ändrat både namn och utseende och det har även sättet den tillverkas på.

Förr åt man semlorna i varm mjölk. Då kallade man semlan för het-vägg. Så äter många semlan än i dag. Då serverar man semlan på en djup tallrik med varm mjölk. Men de flesta äter nog semlor som bakelser med en kopp kaffe till.

Ser olika ut

Semlor tillverkas på olika sätt och har olika utseende. Den vanligaste semlan är en bulle gjord av vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma. Locket kan sedan skäras av eller klippas av från bullen. Vissa konditorer gör ovala lock och andra gör tre-kantiga lock.

På underdelens snitt-yta läggs mandelmassa och på den vispad grädde. Locket läggs sedan tillbaka och bullen pudras med florsocker. Men det finns variationer i landet. I Göteborg till exempel har man ofta hackad mandel och pärlsocker på toppen istället för florsocker.

Tävling om bästa semlan

Varje år utser tidningar stadens bästa semla. Det sker inte bara i storstäderna utan också i mindre städer. Då provsmakar en grupp människor semlor från stadens konditorier i ett blindtest. Det betyder att de inte vet vem som har bakat semlan de smakar. Intresset för vinnaren är stort. Många vill äta just den semlan. Vissa personer köar till och med för att köpa semlan som vann.

Nya sorter

De senaste åren har konditorier tävlat om att hitta på nya sorters semlor. Semlan som man viker ihop och har i ett papper blev populär förra året. I år kom prinsesssemlan. Konditorn som hittade på den blandade de två mest köpta bakelserna i Sverige. En princessbakelse och en semla blev prinsessemlan!

På sidan 16 finns recept till semlor om du vill testa att baka själv!

Ordlista

florsock/er -ret = ett fint pulver av socker

konditor -n -er = en person som har tilll yrke att göra till exempel semlor

mandelmassa -n = en blandning av mald mandel och socker

oval -t -a = med nästan samma form som ett ägg

sed -en -er = ett vanligt och traditionellt sätt att göra något på

snittyt/a -an -or = området som blir där man skär bort en bit

uppfinning -en -ar = något helt nytt som inte har funnits förut

variation -en -er = när något förändras eller när det finns skillnader

vispa -r -de -t = röra om något med snabba och kraftiga rörelser för att göra luftigt

Rekommenderade artiklar

Från vardagskläder till festkläder

Folkdräkter är kläder som vanligt folk hade förr. Kläderna var lika i en by eller i ett område. I grann-byn kunde kläderna vara annorlunda. Det gjorde att man visste från vilken by någon kom genom kläderna de bar.

© 2019 Sesam