Man måste våga göra fel | Sesam

Krönika


1

Sesam

Man måste våga göra fel

Jag tycker att det är roligt med nya språk. Jag har försökt att lära mig flera. I gymnasiet läste jag franska. På universitetet läste jag arabiska och lite persiska. Jag bodde ett år i Spanien och försökte lära mig spanska.

Tyvärr minns jag ändå inte så många nya ord efter alla år. Men en sak har jag lärt mig:

Om man vill lära sig ett språk måste man våga göra fel. Det går inte att tänka på vad man säger hela tiden. Man måste våga göra bort sig.

Det kan bli väldigt tokigt när man ska prata på ett nytt språk. En gång jobbade jag på en kina-restaurang. Jag bad ägarens dotter att lära mig några ord på kinesiska. Det gick inte så bra. När jag skulle säga ordet för tack blev hon röd i hela ansiktet. Jag frågade vad jag hade sagt. Hon berättade att jag inte sa tack. Jag sa liten penis.

En kompis pappa kom till Sverige för många år sedan. Han skulle lära sig svenska på sfi. En dag kom han sent till sin lektion. Då sa han:

– Förlåt att jag är sen. Jag har varit och runkat.

Han menade så klart röntgat. Läraren fick förklara skillnaden mellan att runka och röntga för klassen. Den kan vara bra att veta.

Oftast skrattar folk bara när man säger fel. De förstår att det kan bli tokigt när man försöker lära sig. Men ibland kan folk bli arga. Ett stort olje-bolag råkade släppa ut olja i Mexikanska golfen. Det blev en stor katastrof.

Chefen för oljebolaget är svensk. Han lovade att alla drabbade skulle få pengar. Sen ville han säga att hans bolag brydde sig om dem. Så han sa:

– We care about the small people.

Vi bryr oss om den lilla människan. Alltså den vanliga människan. Det går att säga så på svenska. Men på engelska betyder det dvärg, eller en person som är mindre värd.

Många blev arga på honom. Men det var också många som tyckte det var okej, och lite roligt.

Ordlista

dvärg -en -ar = liten människa som finns i sagorna

göra, gör, gjorde, gjort bort sig = göra något man skäms över

runka -r -de -t = onanera

röntga -r -de -t = ta foto på insidan av kroppen med röntgenstrålar

SFI = Svenska för invandrare

© 2019 Sesam