Frågan är nyckeln till kunskap | Sesam

Krönika


Ali Alabdallah
Sesam

Frågan är nyckeln till kunskap

”Jag känner att det finns ett stort behov av att berätta positiva saker om Syrien. Medier visar många negativa bilder.”

Många som kommer från Syrien till Sverige är högutbildade!

Det är den vanligaste kommentaren som jag får från mina svenska vänner. Och det är mest en nyfikenhets-fråga, som kräver min förklaring.

Jag tycker mycket om många frågor som ställs till mig, särskild de som rör religion, krig, kvinnor med slöja och så vidare. Och jag är själv en nyfiken person som ställer många frågor kring olika ämnen. Frågor är ju nyckeln till kunskap.

Jag uppskattar mycket att se uppskattningen i mina vännernas ögon när jag berättar om Syrien. Jag förklarar för dem att Syrien har varit ett fantastiskt land, på väg att bli ett välutvecklat land.

Ställer någon frågan: Varför kommer rätt så många välutbildade från Syrien? Då bör man titta lite grann på vilka möjligheter Syrien hade innan kriget.

I Syrien håller utbildningen hög kvalitet. Den är helt gratis från grundskolan till universitetet. Föräldrarna ställer upp och hjälper sina barn, som bor hos dem tills de tar examen. De studenter vars föräldrar inte har råd att betala utbildningen jobbar under sommarloven eller på fritiden.

Det flesta syrier tillhör medelklassen och satsar mycket på utbildning som ett sätt att få ett bra liv framåt. Där kommer jag ihåg att min pappa sa till mig:

”Min son, vi tillhör inte överklassen, vi har inte fabriker och affärer, så kämpa med din utbildning, då får du ett bra liv.”

I Syrien finns det gratis sjukvård med hög standard, och många läkare. Väntetiden är kort.

Syrien har ett milt väder och välbesökta stränder vid Medelhavet, samtidigt finns det hundratals historiska platser och andra sevärdheter. Folk kommer till Syrien från hela världen, bland annat från Sverige.

Damaskus, där jag föddes, är världens äldsta stad. Där blev Johannes döparen begravd. Det var han som döpte Jesus.

Den första alfabetet i världen upptäcktes i en liten by som heter Ugarit. Den ligger vid Medelhavskusten i Syrien. Samtidigt började glas tillverkas i Syrien cirka 5 000 år f.Kr.

Det finns enormt mycket positivt att berätta om Syrien, men det finns säkert många negativa saker i varje land, även i Syrien.

Jag känner att det finns ett stort behov av att berätta positiva saker om Syrien. Medier visar många negativa bilder. Då tror människor att Syrien är ett lågutbildat och fattigt land.

De som flyr från andra länder är varken offer eller maktlösa, tvärtom är de en stor vinst, viktig arbetskraft och de kan berika samhället så mycket.

Ordlista

medeklass -en = de som inte är fattiga eller rika, utan mittemellan

nyfikenhetsfråg/a -an -or = en fråga som man ställer för att man är nyfiken

sevärdhet -en -er = en plats som är intressant och som många besöker

välutveckla/d -t -de landet är välutvecklat = det är modernt och människor har ett bra liv

överklass -en = de allra rikaste

© 2019 Sesam