Fråga oss


Arbete

  • Hur gör jag för att gå tillbaka till ett arbete efter en lång sjukskrivning?
Sesam

Hur får jag tillbaka mitt jobb efter sjukdom?

Jag jobbade på företaget Samhall på heltid tidigare. Min anställning var en tills-vidare-anställning, eller en fast anställning. Jag blev sedan sjukskriven under lång tid och fick sjuk-ersättning. Under några år har jag också haft tidsbegränsad sjukersättning. Kan jag få tillbaka mitt jobb på Samhall? Hur gör jag det? Kan min läkare hjälpa mig?

Svar: Lagen säger att en person som blir sjukskriven och får sjuk-lön från Försäkringskassan inte får sägas upp från sitt arbete. Man har kvar sin anställning även om man är sjuk.

Däremot kan du bli uppsagd om Försäkringskassan och din läkare bestämmer att du ska få hel sjukersättning utan bestämt slutdatum.

Jag tycker du ska ta kontakt med din läkare och prata om att du vill tillbaka till arbetsplatsen.

Samhall ägs av staten, alltså egentligen hela svenska folket. Samhall ska ge jobb åt personer som skulle ha svårt att bli anställda av andra företag.

Det kan bland annat handla om personer som har en funktions-nedsättning eller dem som har mått psykiskt dåligt. Och det är Arbetsförmedlingen som väljer ut vilka som får komma till Samhall.

Lycka till!

Ordlista

funktionsnedsättning -en -ar = en persons skada som gör att hen inte kan till exempel arbeta på ett vanligt arbete

säga upp = tvinga någon att sluta sitt arbete

tidsbegränsad = något ska ta slut en viss tid

tillsvidareanställning -en -ar = en anställning som inte tar slut ett bestämt datum

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spräng kultursektorn!

Kulturell förändring måste ersätta destruktiv materialism med en kultur som inte förstör jordens resurser, skriver Bernt Lindberg apropå konventet Folk och kultur.

Landets Fria

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu