• En ny klimatlag kräver att vi slutar släppa ut avgaser.
  • Isabella Lövin skriver under lagförslaget. Bilden liknar foton från USA när Donald Trump skriver under lagar. Många människor har kommenterat bilden utomlands.
Sesam

Ny lag ska minska svenska utsläpp

Vi ska minska utsläppen i Sverige. Regeringen tycker det är så viktigt att de vill att det står i lagen. Därför har de skrivit ett förslag på en nya klimatlag.

Utsläppen från alla transporter inom landet ska minska med 70 procent till 2030. Det är mycket men vice statsminister Isabella Lövin tror att många kommer att köra elbilar i framtiden.

Den nya klimatlagen ska se till att Sverige styrs mot att inte släppa ut några växthusgaser alls i framtiden. Målet ska vara uppnått år 2045. Lagen ska se till att kommande regeringar inte kan strunta i klimatarbetet.

– Det blir olagligt att prioritera bort klimatet, säger Isabella Lövin.

Bakom lagförslaget står alla partier utom SD.

– Den här reformen är den viktigaste som vår tids politiker kommer att genomföra i Sverige. Det här är för våra barn och våra barnbarn, sa statsminister Stefan Löfven om lagförslaget.

Vice statsminister Isabella Lövin skrev under förslaget. Hon gjorde det med bara kvinnor runt sig.

Det var en kommentar till president Trump som har skrivit under flera lagar med bara män runt sig.

Bilden på Lövin har spridits internationellt.

Ordlista

klimat -et - = den typ av väder som är vanligt i ett område

transport -en -er = när man kör saker eller människor

utsläpp -et -en = när man släpper ut till exempel giftiga saker i naturen

växthusgas -en -er = gas i atmosfären som ökar och håller kvar värme kring jorden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu