Vardagshjältarna borde få medalj | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Vardagshjältarna borde få medalj

De riktiga hjältarna är vardagshjältarna, som kämpar varje dag för att alla våra liv ska bli så bekväma som möjligt.

I går förlorade herrarna i det svenska handbollslandslaget en viktig match och fick lämna VM. Men om de hade gått vidare, och även vunnit semifinalen och finalen, skulle de ha blivit världsmästare i handboll. De skulle sedan ha åkt hem till Sverige och tagits emot av en folkmassa som skulle vänta på flygplatsen med kramar, blommor, kameror och mikrofoner.

Matchhjältar, skulle det sedan stå i tidningen. Hjältar? Varför skriver alltid journalister att de som vunnit är hjältar? Ett land tycker förstås om sina idrottare när de får medaljer och priser. Det visar att landet tar hand om dem, ger dem bra träningslokaler, bra tränare, bra träningsläger, bra utrustning. Det är roligt om dessa idrottare i sin tur visar vad de har lärt sig och anstränger sig för att vinna medaljer och titlar. Men hjältar, det är de inte. Inte i mina ögon. Rätta mig om jag har fel.

De riktiga hjältarna är i mina ögon vardagshjältarna, som kämpar varje dag för att alla våra liv ska bli så bekväma som möjligt. Det är busschaufförerna i min förort som kör varje dag, ibland i snöstorm eller på isiga gator, förbi illa parkerade bilar, på en mycket smal väg mellan många olika byggplatser. Och som står ut med alla stressade bilister. Jag brukar sitta längst fram och titta på bussföraren i smyg, och aldrig ser jag honom – det är oftast en han – tappa tålamodet. Han svär inte, han blir inte arg, bara koncentrerad. Detta gör han kanske åtta timmar varje dag. Ibland hinner han inte ta rast för att bussen är försenad.

Han och alla hans kolleger är de riktiga hjältarna. Jag beundrar dem enormt mycket. Varje gång jag stiger på bussen, säger jag ”hej”, högt och tydligt. Jag får alltid ett svar tillbaka eller ett leende. Ibland, när någon har kört riktigt bra trots halka och trafik, går jag fram innan jag stiger av och säger: ”Vad bra du kör!”

De är mina hjältar. De, och så de på hemtjänsten – ofta en hon – och alla undersköterskor på sjukhus och på ålderdomshem. Och alla städare. Alla som kämpar, ofta med tunga arbeten. De är vardagshjältar, men får aldrig medaljer.

Ordlista

folkmass/a -an -or = en stor grupp människor som har samlats på en plats

halka -n = när det är halt på vägarna

hjält/e -en -ar = en modig person som till exempel räddar någon från fara

isig -t -a = som har ett tunt lager is

medalj -en -er = ett pris eller belöning som liknar ett mynt och som man hänger runt halsen

snöstorm -en -ar = mycket hård vind med mycket snö

träning -en -ar = när man försöker bli bättre genom att träna

tålamod -et = när man inte blir arg eller vill sluta fast något är jobbigt eller tar lång tid

världsmästar/e -en -na = ett lag eller en person som har blivit bäst i världen i en sport

© 2019 Sesam